Останнім часом Росія посилила ядерний шантаж. Не можна виключати ймовірність того, що путін дійсно може застосувати тактичну ядерну зброю.

Таку думку 24 каналу висловив керівник Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко. За його словами, ядерні погрози від Росії звучать вже давно, і поки що не мали жодних наслідків.

Чи застосує путін тактичну ядерну зброю в Україні

Однак не можна на 100% сказати, що кремлівський диктатор не зважиться на такий крок у майбутньому.

"Зважаючи на те, наскільки путін одержимий неоімперськими амбіціями, агресією та ненавистю, ймовірність застосування ядерної зброї існує ", - зазначив Мусієнко.

Як пояснив військовий експерт, ядерні снаряди не запускаються хаотично. Країна має відпрацьовувати потенційні точки для ударів на різних навчаннях.

За тією інформацією, яка є у публічній площині, наданій західними розвідками та експертами, росія не відпрацьовувала плани ядерних тактичних ударів по Україні,
– сказав Мусієнко.

Звідки Росія може завдавати ядерних ударів

Країна-агресор тренувалася бити по інших місцях. Як розповів керівник Центру військово-правових досліджень, є дві точки, звідки росія розглядала потенційне завдання локальних ядерних ударів.

Це Білорусь , звідки росіяни відпрацьовували плани удару по країнах Балтії . За словами військового експерта, кремлю було б вигідно запускати ракети з ядерним зарядом саме з території іншої країни. Адже якщо буде удар у відповідь, то ракети прилетять саме туди, а не на територію росії.

Другий напрямок - це Калінінградська область , де Росія розмістила ракетні комплекси "Іскандер". Як стверджували росіяни, туди також були завезені ядерні боєголовки.

"Росія проводить різні військові навчання з ядерним компонентом з 2006 року. А у 2009 році росіяни моделювали локальний ядерний удар по Варшаві та Копенгагену ", - зазначив Мусієнко.

Чи готується Росія вдарити по Україні

Той факт, що Україна поки що не фігурувала на російських навчаннях як об'єкт для ядерної поразки, ніяк не свідчить про те, що удар неможливий.

"Росія могла і може зараз в екстреному порядку відпрацьовувати інші сценарії ударів по інших об'єктах та інших містах, у тому числі й в Україні", – припустив військовий експерт.

Однак, за його словами, Москва не зможе повністю присвятити підготовку до ядерного удару.

Як тільки будуть помітні якісь ознаки того, що росія справді готується до ядерного удару, ми побачимо і контррухи, і попередження від партнерів. Сьогодні ж США та НАТО лише попереджають про нищівні наслідки. Але ця позиція не свідчить про те, що має статися щось невідворотне,
– наголосив Мусієнко.

Мета ядерного шантажу з боку Москви

Він додав, що зараз усі загрози з боку Росії більше спрямовані не до Києва, а до Заходу.

Путін розуміє, що не має прямого впливу на Україну, тож намагається зробити це через наших західних партнерів. Росія лякає Захід, щоб змусити їх зменшити військову допомогу Україні та змусити Київ до переговорів,
– сказав військовий експерт.

Читайте також:

Путін уже майже прямо сказав росіянам, що програв в Україні, армію розгромлено. Заява

Польський прем'єр попередив, що Путін піде на ескалацію в Україні, його режим тріщить по швах

Арестович розповів, що буде, якщо Путін завдасть ядерного удару по Україні