Врятуватися від обстрілів, відвезти дітей, знайти роботу, щоб мати можливість забезпечувати рідних та допомагати українській армії – ось спектр думок тих людей, які після 24 лютого вирішили на якийсь час виїхати з України.

Здебільшого виїжджали жінки з дітьми, бабусі з онуками. Рідко на кордоні можна було побачити чоловіка призовного віку. Після первинної адаптації біженці почали масово оформлювати документи на легальне перебування у європейських країнах та шукати роботу. І багато хто здивувався податковій системі європейських країн.

Отже, українцям необхідно оформити податкове резиденство.

Податкове резидентство — це належність фізичної особи певної юрисдикції чи території у межах сплати податків незалежно від громадянства.

Лише одна держава Євросоюзу звільнила українців від податкового резиденства. І це Литва, влада якої продовжила термін перебування біженців з України без податкового резиденства на 183 дні довше за визначений раніше термін. Про це інформує Обозреватель.

В решті країн уникнути подвійного оподаткування українцям не вдасться.

"Подвійне оподаткування їхніх українських зарплат буде без варіантів. З перспективами відшкодування частини цієї суми в Україні через рік, спираючись на конвенцію про уникнення подвійного оподаткування та сподіваючись на доброту ДПС... Зрештою, не лише зарплат. Якщо ви, наприклад, здаєте квартиру в Україні та придбали податкове резидентство у ЄС – податки з цього доходу теж потрібно буде заплатити за весь 2022 рік”, – пояснив економіст Центру економічної стратегії Юрій Гайдай.

До речі, у Польщі ситуація дуже неоднозначна щодо податкового резиденства. Експерти рекомендують кожну окрему нагоду розглядати з податковими фахівцями.

Читайте також: