Десять Чорнобилів одразу на одному місці, три тисячі Хіросим. Такими будуть наслідки серйозної аварії на Запорізькій АЕС, яку можуть спровокувати російські окупанти.

Сценаріями розвитку ситуації на найбільшій у Європі АЕС поділився в інтерв'ю УП міністр захисту довкілля та природних ресурсів Руслан Стрілець.

За словами чиновника, можливу катастрофу на ЗАЕС навіть не можна ставити в один ряд із Чорнобилем.

"Те, що відбувається на Запорізькій АЕС, не можна навіть порівняти з тим, що відбувалося в Чорнобилі. Вони (росіяни – ред) гатять з "градів" і наражають на небезпеку не тільки собі, а й увесь цивілізований світ. Наслідки, які можуть призвести до таких дій, навіть змоделювати неможливо.

Це буде не Чорнобиль, а 10 Чорнобилів на одному місці. 3000 Хіросім. Ми можемо взагалі втратити територію Запорізької області – як для проживання, так і для господарювання. Якщо у Чорнобилі 30-кілометрова зона відчуження, то тут вона буде значно більшою, – попередив міністр.

Він також зазначив, що непоправну шкоду з приходом російських окупантів завдано і морям. Наприклад, вже не вперше спостерігається масове море дельфінів в акваторії Чорного моря, чого до приходу окупантів ніколи не було.

"Сьогодні провести нормальне обстеження акваторії Азовського та Чорного морів просто немає фізичної можливості, тому що вони знаходяться під окупацією, або там знаходяться військові кораблі.

Є величезна шкода. Про це свідчить велика кількість мертвих дельфінів, які загинули внаслідок впливу військових сонарів або через забруднення. Кожна міна – забруднення Чорного моря. Кожен затонулий корабель – це потенційна екологічна бомба, бо там є нафтопродукти, боєприпаси, інші небезпечні речовини. Через роки це почне впливати на якість води. Може вже впливає", - резюмує міністр.

Читайте також:

Відразу дев'ять країн Європи перестали видавати туристичні візи росіянам. перелік

Росія втратила під Харковом елітну танкову армію, створену для захисту Москви

У бою не стало зірки української сцени. Він боронив Україну. Вічна пам'ять