Сьогодні, 8 вересня, на авіабазі Рамштайн у Німеччині відбудеться п'ята зустріч контактної групи з оборони України, яку особисто проведе міністр оборони США Ллойд Остін. Цікаво, що, на відміну від попередньої, вона вже не буде віртуальною, повідомляє Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки. А поки міністри обговорюють нову зброю для України, у ВСУ вже радіють звістки про отримання снарядів, які можуть вражати цілі з високою точністю на відстані 40,5 км.

Йдеться про снаряди Excalibur. Як повідомляє Bloomberg , раніше передача Україні найбільш точних артилерійських снарядів Excalibur не підтверджувалася.

Так, згідно з бюджетними документами, Пентагон відправив в Україну артилерійські снаряди Excalibur, які мають GPS-наведення.

Водночас чиновники уникають відповідей на питання про Excalibur, незважаючи на повідомлення про планування передачі України цих снарядів та їх застосування в нашій країні.

Ці снаряди із супутниковим наведенням можуть вражати цілі не більше двох метрів. Вперше вони були застосовані у 2007 році в Іраку під час вбивства одного з відомих лідерів Аль-Каїди та його прихильників. Снаряди Excalibur використовуються в гаубицях зі 155-мм калібром. Вони можуть вражати цілі з високою точністю з відривом 40,5 км.

Разом з тим, за даними деяких українських військових та фронтових волонтерів, такі снаряди постачаються вже давно, але це не афішується.

Наприклад, Роман Доник розповідав про їхнє застосування на Ізюмському напрямку ще навесні; правда, тоді наші захисники одержали їх зовсім небагато.

Крім того, постійно бачимо фронтові відео з одноразовими пострілами/попаданнями за ворожими цілями. І далеко не завжди їх можна пояснити "Джавелінами" чи "Хаймарсами". Тоді як західна високоточна артилерія звичайними снарядами рідко вражає цілі з першого пострілу. Тим більше навіть нема чого говорити про радянську.

Читайте також:

Спроба захоплення Києва та повтор вторгнення з Білорусі: Залужний розповів, що може статися у 2023 році

"Миші всі погризли": Жданов розповів, чому російські ракети почали прилітати російськими містами

У Польщі вже офіційно заявили про загрозу воєнного конфлікту з Росією