Російська сторона 24 лютого пропонувала українській владі підписати акт про капітуляцію. До того ж, робилося це на найвищому рівні – з боку Кремля були дзвінки до Офісу президента України.

Як повідомляє УНІАН із посиланням на The Washington Post, у день вторгнення голові ВП Андрію Єрмаку зателефонував заступник глави адміністрації президента РФ Дмитро Козак. Він запропонував українській стороні скласти зброю та здатися, на що Єрмак, як пише видання, обматерив її та кинув слухавку.

Крім того, The Washington Post наводить ще одну цікаву розмову. Цього разу йдеться про бесіду міністра оборони України Олексія Резнікова з білоруським колегою Віктором Хреніним напередодні вторгнення і за кілька днів після. Так, 22 лютого Хренін, "давши слово офіцера", запевняв, що настання з території Білорусі не буде.

У ході наступної бесіди, 26 лютого, білоруський міністр зателефонував Резнікову, щоб "тремтячим голосом" передати послання міноборони РФ Шойгу, мовляв, "якщо Україна підпише акт про капітуляцію, вторгнення припиниться". Резніков відповів: "Я готовий прийняти капітуляцію з боку Росії".

Читайте також:

Наступ "здувся": Шойгу заявив, що Росія спеціально зазнає втрат. Так треба

Росіяни могли збирати ракети зовсім на інші дати: Тука попередив українців

Хороша новина: Рєзніков оголосив, що найгірший сценарій вторгнення РФ вже позаду