Лише 80 років тому відносини між поляками та українцями були далеко не такі теплі як сьогодні, а історична пам'ять і зовсім зберігає картини страшних та кривавих конфліктів минулого між цими народами. От тільки, коли в Україну прилетіли перші російські ракети, саме Польща однією з перших простягла руку допомоги. І справді, з початку військових дій Польща вже надала Україні допомогу у розмірі понад 10 млрд злотих, повідомив 22 серпня глава канцелярії польського прем'єр-міністра Міхал Дворчик. Як виявилося, на цьому поляки зупинятись не збираються.

Так, під час свого візиту до Києва минулого тижня глава канцелярії польського прем'єр-міністра Міхал Дворчик
також оголосив про створення фонду у розмірі близько 8 млн. злотих (€1,67 млн.) для сиріт війни в Україні та жінок, звільнених із російського полону.

Новий фонд, який надаватиме фінансову допомогу українцям, називатиметься Фондом імені блаженного Климентія Шептицького, пише РБК-Україна .

Проект фінансується коштом загального резерву державного бюджету Польщі. Загальна сума – 8 млн 270 тисяч злотих, це понад 64 млн. гривень.

З цього Фонду дітям-сироам, які залишилися без батьків через війну, виплачуватимуть приблизно по 720 злотих (5700 гривень) щомісяця. Передбачається, що виплати матимуть 1600 українських дітей.

Допомога буде надаватися жінкам, які перебували в полоні.

Так, жінки, звільнені з російського полону, зможуть отримати одноразову допомогу у розмірі 80 тис. гривень. Їм також надаватиметься психологічна допомога та подальший догляд.

Читайте також:

Гірше, ніж у Чорнобилі: російських солдатів відправляють додому із потужним радіоактивним опроміненням

Розчавить голову і стрибне тиск: у вересні розпочнеться потужна магнітна буря

Путін мав фломастер: Шольц розповів, як почалося вторгнення в Україну