Ні для кого не секрет, що Росія – країна, багата на ліс. Саме тому їхні предки будували хати з дерева, переважно з хвойних порід: модрини, сосни чи ялинки. Але, як кажуть, все хороше - це забуте старе, ось і вирішили Мінбуд та МНС РФ і в 21 столітті будувати висотки без бетону та арматури.

Так стало відомо, що в Росії зібралися широко впроваджувати багатоповерхове дерев'яне домобудівництво.

Так-так, будувати збираються не звичні для цього матеріалу хати, тереми та бараки, а цілі висотки. Як обіцяє профільний міністр Ірек Файзуллін, застосовуватимуть при цьому "найкращий закордонний та вітчизняний досвід".

"Наша країна має багатий історичний досвід застосування дерев'яних конструкцій у будівництві, а також має великий потенціал розвитку лісопромислового комплексу. З метою їх застосування та реалізації наше міністерство спільно з МНС провело аналіз чинної нормативно-правової бази, що застосовується для домобудівництва з дерева, та визначило її відповідність сучасним потребам ринку та світовому рівню технічного розвитку, - заявив міністр будівництва та ЖКГ Ірек Файзуллін.

Таким чином, до 2024 року планується підготувати проекти пілотних об'єктів - громадських та житлових будівель від 3 до 12 поверхів, побудованих з перехресноклеєної деревини (CLT), багатошарового клеєного бруса та такого самого матеріалу зі шпону (LVL).

За словами чиновника, те, що вийде в результаті, має якимось чином бути пожежостійким, а також механічно та сейсмічно безпечним, з якісною тепло- та звукоізоляцією.

Пілотний проект із кількох чотирьохповерхівок збираються здійснити до кінця року у Вологодській області.

Зазначимо, що загалом будівельна галузь у Росії разом із усією економікою зараз переживає вкрай важкі часи. Багато постачальників матеріалів через санкції припинили відвантаження товару, через що ціни почали стрімко зростати. Забудовники скаржаться, що закладених бюджетів із такою динамікою не вистачить, щоб завершити розпочаті проекти.

До речі, з Росії остаточно йде навіть IKEA, яка була одним з найбільших покупців місцевої деревини, і тепер цього добра у росіян буде стільки, що навіть Китай не зможе все це купити.

Читайте також:

Це прокляття: російські ракети, випущені з Білгорода Україною, вирішили самі повернутися назад. Відео .

Легендарний актор Івар Калниньш: Росія вже загадала весь світ Україну вони не захоплять .

Діти, як же так? Туреччина пропустила російський корабель із краденим українським зерном .