Дослідники-єгиптологи розвінчали міф про таємницю прокляття фараона Тутанхамона.

Як пише видання Telegraph, чутка про прокляття була придумана єгиптологом і журналістом Daily Mail Артуром Вейгаллом, який був ображений тим, що ексклюзивна історія про виявлення гробниці Тутанхамона потрапила в Times.

Британський археолог Говард Картер виявив гробницю єгипетського фараона 4 листопада 1922 року, а в лютому наступного року разом з британським єгиптологом Джорджем Карнарвоном увійшов до похоронної камери Тутанхамона.

Тоді гробниця все ще була ціла і сповнена скарбів, зокрема саркофаг з фараоном.

Протягом шести тижнів після відкриття Карнарвон помер, після чого була серія загадкових смертей людей, які тоді або працювали на розкопках, або відвідували гробницю.

В результаті безліч газет почали писати статті, де припускали, що ці люди стали жертвами стародавнього прокляття.

Тепер, як пише видання, в новому документальному фільмі Channel 4 стверджується, що чутки про прокляття були придумані Артуром Вейгаллом. У день відкриття гробниці Вейгалл почув жарти Карнарвона, який готувався увійти в похоронну камеру, що помре протягом шести тижнів, якщо продовжить проявляти таку неповагу до фараона.

Коли пророцтво збулося і Карнарвон помер через пневмонію і зараження крові, викликаних укусом комара, Вейгалл вхопився за шанс отримати новий сенсаційний ракурс відкриття.

Після смерті Карнарвона послідувала ще серія смертей тих, хто був причетний до розкопок. Це все висвітлювалося у світовій пресі, що сприяло створенню міфу про прокляття фараона.

Більшість вчених підкреслило, що багато інших людей, які відвідали гробницю або допомогли її виявити, прожили довге і здорове життя.

"Насправді деякі з смертей могли бути спровоковані бактеріями з гробниці, які вразили людей, які вже страждали хронічними захворюваннями легенів", - пояснили дослідники.

Читайте також:

Це вже серйозно: на саміті НАТО Росію оголосять загрозою всьому світу.

Поки він чекає: у МВС назвали дату, коли Путін зважиться на масштабну мобілізацію.

"В ноги кланятися не будемо": президент Казахстану потужно відповів Кадирову і Путіну.