У середу, 15 червня, видання Фокус з посиланням на російські ЗМІ повідомило, що в Москві наклав на себе руки 90-річний генерал-майор служби зовнішньої розвідки у відставці Лев Соцков.

Повідомляється, що тіло 90-річного Соцкова знайшла у ванній кімнаті в будинку на вулиці новаторів його дружина. Поруч з тілом генерал-майора, за інформацією росЗМІ був виявлений нагородний пістолет ТТ і записка, в якій Соцков не пояснив причини самогубства, а тільки розповів історію свого пістолета, який виявився майже антикварним.

Так, колишній розвідник написав, що зброя є реліквією боїв на річці Халхін-Гол, яку він отримав, коли був представником при спецслужбі Монголії.

За попередніми даними, розвідник наклав на себе руки.

Відомо, що Лев Соцков народився в 1932 році в Ленінграді. Після навчання на факультеті міжнародних відносин МДІМВ пішов у розвідку, де вірою і правдою прослужив 40 років, у тому числі за кордоном і в центральному апараті відомства.

Він також написав кілька документальних книг і збірок історичних документів. Так, наприклад, у 2009 році Лев Соцков був упорядником збірки розсекречених документів "секрети польської політики 1935-1945 років". Ці документи були представлені під час до Варшави візиту Володимира Путіна (на той момент прем'єр-міністра РФ).

А за книгу" операція Тарантелла", присвячену діяльності зовнішньої розвідки СРСР з 1930 по 1945 рік у Великобританії, він навіть став лауреатом премії СЗР в 2006-му.

А ще Лев Соцков був одним з тих, хто коментував розсекречені архівні документи СЗР, що стосуються політичних процесів в Європі до і після підписання Мюнхенської угоди 30 вересня 1938 року, яке, нагадаємо, було підписано Німеччиною, Великобританією, Францією та Італією. Воно передбачало, що Чехословаччина протягом 10 днів звільнить і поступиться Німеччині Судетську область. Соцков говорив, що в Кремлі знали про підготовлюваний напад нацистської Німеччини на Чехословаччину. Але Сталін проігнорував попередження, бо не довіряв аналітикам.

"Ця ситуація ще раз підтверджує, що ні в якому разі не можна заохочувати агресора, незалежно від того, великий він чи малий. Адже історія свідчить, що як тільки з'являються люди, які бажають світового панування, то бути великій біді, якщо їх вчасно не приборкати", — завжди вважав генерал розвідки.

Читайте також:

Макрон вже заявляє, що Зеленському все ж доведеться домовлятися з Кремлем.

Це вперше: Україна повністю переходить на озброєння НАТО. Вже готують план.

Нехай Шойгу воює: російські десантники відмовляються йти в атаку.