З початку російсько-української війни пройшло вже 109 днів. Весь цей час чоловікам призовного віку заборонено виїжджати за межі України. Ось тільки не всі українці згодні на такі обмеження, тому звернулися до Володимира Зеленського з проханням повернути вільний перетин кордону чоловіками віком від 18 до 60 років. Петиція була оприлюднена 18 травня і за три дні набрала понад 25 тисяч підписів. Відповідь Президента когось здивувала, а когось розчарувала.

Так, у п'ятницю, 10 червня, Зеленський офіційно відповів на петицію про виїзд чоловіків призовного віку за кордон. Він нагадав українцям, що за законом захист суверенітету України є обов'язком громадян, і що права і свободи людини під час воєнного стану можуть бути обмежені.

Президент вказав на те, що в законах про воєнний стан і Конституції є чітко прописані статті, які регламентують ситуацію.

"Як президент України – гарант державного суверенітету, територіальної цілісності України, дотримання Конституції України, прав і свобод людини і громадянина... зазначаю, що відповідно до статті 17 Конституції України захист суверенітету і територіальної цілісності держави – справа всього українського народу", - сказано в відповідь президента на петицію.

Також Зеленський нагадав, що, відповідно до статті 65 Основного Закону України, "захист Вітчизни, незалежності та територіальної цілісності України є обов'язком громадян України".

А ще Президент зазначив, що, згідно з Конституцією, право громадян вільно залишати територію України може обмежуватися в умовах воєнного або надзвичайного стану.

За словами Зеленського, обмеження, передбачені указом від 24 лютого про введення воєнного стану в Україні, планується скасувати після завершення дії воєнного стану.

Читайте також:

Мільйони готові повстати проти Кремля: у Росії назріває бунт через втрати в Україні.

ЗСУ потужно" поклали " загін вагнерівців. Вижив тільки один, а решта-під завалами.

У військ РФ закінчуються ракети. У розвідці розповіли, скільки ще протягне Путін.