У російській Держдумі хочуть скасувати постанову часів СРСР про визнання незалежності Литви, так як Росія вважає себе спадкоємцем СРСР.

Проект постанови вніс російський депутат Євген Федоров, член партії Путіна"Єдина Росія".

"Депутат Федоров вніс до Держдуми проект про скасування постанови Держради СРСР "Про визнання незалежності Литовської Республіки", - пишуть російські ЗМІ.

Федоров вважає, що постанова Держради СРСР була незаконною, оскільки порушувала Конституцію СРСР і закон про вихід союзних республік, оскільки в Литві не проводився референдум про вихід.

У пояснювальній записці парламентарій посилається на поправки до Конституції РФ, відсилаючи до статті 67.1, згідно з якою, "Російська Федерація є правонаступником Союзу РСР на своїй території". На його думку, референдум від початку 1991 року продемонстрував "рішення про збереження Союзу РСР як єдиної держави", а створення Державної Ради СРСР першим президентом Михайлом Горбачовим було непередбаченою дією з точки зору Конституції СРСР, незважаючи на "перехідний період" в історії країни.

"Державна Рада СРСР створена для вирішення питань внутрішньої і зовнішньої політики країни, а її рішення носять обов'язковий характер. 6 вересня 1991 року на першому засіданні Державної Ради СРСР під головуванням Горбачова прийнято постанову Державної Ради СРСР № ГС-1 "Про визнання незалежності Литовської Республіки", що оголосило про визнання Литовської Республіки незалежною державою. Відповідні поправки до Конституції СРСР внесені не були", - пояснив Федоров свою позицію в пояснювальній записці.

Відзначимо, що на сьогоднішній день Литва є стратегічним партнером України, допомагає озброєнням. 10 травня Сейм Литви визнав РФ терористичною державою, а з початку квітня країна повністю припинила імпорт газу з Росії, ставши першою країною, яка зробила такий крок ЄС.