Ні для кого не секрет, що серце України і резиденція уряду, місто Київ досі російські війська вважають "головним призом" російсько-української війни. При цьому всі розуміють, що боротьба за таке велике місто, як Київ, свідомо важка, кривава і вимагає багато часу.

Київ був і залишається головною метою Росії у війні проти України. Ось тільки Київ величезний-більше за площею, ніж Нью-Йорк, і в п'ять разів більше Маріуполя, який російським військам не вдавалося захопити кілька тижнів.

Так, близько місяця російські війська тіснили Київ з обох сторін Дніпра, але їм врешті-решт довелося відступити.

При цьому говорити про повну безпеку для жителів столиці поки рано. У цьому впевнена заступник Міністра оборони Ганна Маляр.

Так, в ефірі загальнонаціонального телемарафону Анна Маляр попередила українців, що столиця і далі може бути мішенню для російських ракет.

"Ми говорили відверто: Київ постійно під загрозою. Дійсно, люди повертаються (до столиці. - Ред.). Але все одно, війна - в гарячій фазі. Київ був основною метою Російської Федерації, нею і залишається", - підкреслила Маляр.

Крім того, ймовірність повторного наступу російських військ на столицю України оцінив і військовий експерт Олег Жданов.

Він упевнений, що повторення лютневого сценарію чекати не варто, так як в РФ недостатньо живої сили для повномасштабного наступу.

"По-перше, я запитаю тих, хто каже, що завтра буде наступ на Київ, я запитаю: чим вони будуть наступати? Де ще одне угруповання в 170-200 тисяч на кордоні, яке було б здатне здійснити наступальну операцію на таку глибину аж до Києва?",- заявив Жданов.

До речі, варто нагадати, що після невдалої першої атаки на Київ Росія вдалася до іншої стратегії: до його оточення. Зовнішнє кільце повинно було заблокувати проникнення важливої зброї і припасів до столиці. Внутрішнє кільце повинно було послабити оборону міста і створити міцну основу для більш потужної атаки. Але російський наступ застопорився, так і не завершивши жодного кільця, зберігши українські шляхи постачання.

Читайте також:

"Будемо бити по держустановах": Росія попередила про нові удари по Україні.

Високоточні ракети Путін приберіг для Києва: військовий експерт попередив.

Армія РФ вже панікує: ЗСУ отримають Британські ракетні установки. Що за звір.