Понад 100 днів триває російсько-українське протистояння, в якому народ України захищає не тільки свою територію, а й право на існування українців з їх унікальними культурою, історією та традиціями. Весь цей час українці своїх загиблих ховають як героїв, а ось російська сторона боїться навіть озвучити кількість своїх втрат. Так, останній раз - 25 березня 2022 року - російський Генштаб повідомив про 1 351 загиблого росіянина, в той час як українська сторона заявляє про більш ніж 13 тисяч убитих російських військових. Стали відомі факти, які підтверджують, що російська сторона приховує реальні цифри про загиблих.

Так, стало відомо, що на порталі держзакупівель в травні з'явилося безліч лотів на організацію поховань в різних містах.

Як виявилося, російська влада в багатьох регіонах стали закуповувати сотні могил для людей без родичів або з незахищених соціальних груп (чиї сім'ї не можуть організувати похорон). При цьому в колишні роки таких закупівель не було, а кількість затребуваних могил аномально, що може свідчити про масову загибель росіян на війні в Україні.

Зокрема, в Хабаровському краї замовлено риття відразу 700 могил. Аналогічний контракт був укладений, наприклад, п'ять років тому, проте всього на 120 могил і сильно дорожче нинішнього.

У Красноярську закуповують близько 100 могил — вперше в історії замовника, який раніше робив закупівлі в сфері ЖКГ.

У Копейському районі Челябінської області замовили поховання відразу 37 померлих, а в Карелії 39.

У Мурманську кількість нових поховань не позначено: в документації йдеться, що вони плануються "чергами".

До речі, також стало відомо, що закупівлі траурних приладдя з бюджетів сибірських органів влади з 24 лютого 2022 року зросли в 17 разів – до 8 млн рублів (3,7 млн грн за актуальним курсом). Найбільше витратила влада Бурятії-майже 3,9 млн рублів (1,8 млн грн).

Також варто відзначити, що на сьогоднішній день в Україні стоять кілька рефрижераторних поїздів з тілами російських окупантів, які ніхто не збирається забирати.

Читайте також: