2 квітня 2022 року Україна святкувала свою невелику, але знакову перемогу. Так, всі населені пункти Київської області станом на вечір 2 квітня були звільнені від російських окупантів. На тлі цієї радісної події стало відомо про велику трагедію для української журналістики.

Так, 1 квітня в районі села Гута-Межигірська Київської області був знайдений мертвим відомий фотожурналіст Максим Левін. У нього залишилися четверо неповнолітніх синів, цивільна дружина і літні батьки.

Левіну було 40 років. Стати фотографом він мріяв з 15, в шкільні роки відвідував фотокружок. Здобув освіту інженера комп'ютерних систем, після чого пішов у професію мрії.

Відомо, що Максим у супроводі Олексія Чернишова, військовослужбовця і в минулому фотографа, 13 березня відправився в Гуту Межигірську документувати наслідки російської агресії. Поліція каже, що чоловіки залишили свою машину на узбіччі дороги і пішли в бік села Мощун. З тих пір зв'язок з обома чоловіками зник. З телефону журналіста Останнє повідомлення надійшло об 11: 23, після чого він більше не виходив на зв'язок і не з'являвся в мережі.

Пізніше стало відомо, що в районі, де фотограф збирався працювати, почалися бойові дії.

В даний час йде розслідування за фактом загибелі Максима Левіна. Вишгородська окружна прокуратура здійснює процесуальне керівництво у кримінальному провадженні за фактом порушення законів і звичаїв війни (ст.438 КК України).

"За попередньою інформацією беззбройного Максима Левіна військовослужбовці Збройних сил РФ вбили двома пострілами зі стрілецької зброї", — йдеться в повідомленні офісу Генпрокурора.

При цьому місцезнаходження і доля Олексія Чернишова поки не встановлені.

Відомо, що понад 10 років Максим працював у редакції LB.ua, а також співпрацював з самими відомими агенствами, такими як BBC, Reuters, TRT World, Associated Press, Hromadske.

Його фото публікували Wall Street Journal, TIME, Breaking news Poland, EU AGENDA, World news, The Moscow Time, ELLE, TV-24, Radio Bulgaria, Ukraine Crisis Media center, Vatican news, Радіо Свобода (RFE/RL).

До речі, більшість документальних проектів Максима Левіна пов'язана з війною в Україні.

"Кожен український фотограф мріє зробити фото, яке зупинить війну", - пояснював журналіст.

Разом з колегою Маркіяном Лисейко в 2014 році Левін заснував присвячений військовим проект AFTER ILOVAISK afterilovaisk.com для збереження та переосмислення значення подій серпня 2014 року військовими, їхніми родинами та громадянами України в цілому.

Читайте також: