Двадцять два дні війни в Україні показали нації, хто наші друзі, а хто - зрадники чи вороги. І справді, війна народжує Героїв, але з іншого боку, на жаль, війна народжує й негідників - тих, хто мародерствує, краде, викрадає людей, вбиває або зраджує за гроші. Виявляється, ті, хто коригував удари авіації, жили серед нас і навіть були нашими кумирами, от тільки совість їх продалась за пару тисяч "зелених". І Луцьк цьому доказ.

На світанку 24 лютого у Луцький військовий аеродром влучили російські ракети, 11 березня це відбулось повторно.

Як стало відомо, причетним до цього виявився скрипаль Академічного камерного оркестру Волинської обласної філармонії "Кантабіле" Ілля Сметанін. СБУ називає чоловіка російським шпигуном і навідником ракет окупантів. Про це написав у своєму Telegram-каналі військовий кореспондент Андрій Цаплієнко.

Мабуть, перші "дзвіночки" ненависті до європейських цінностей варто було помітити ще в той момент, коли повернувшись з Парижу у складі оркестру "Кантабіле", Сметанін заявив: "Там настільки все добре, що аж гидко".

Про чоловіка відомо те, що він з сім’ї музикантів, виріс у Луцьку в мікрорайоні, колись заселеному радянськими військовими.

Свого часу Сметанін закінчив Луцьку музичну школу № 2, пізніше Волинське державне училище культури і мистецтв імені Ігоря Стравінського, а також Львівську національну музичну академію імені Миколи Лисенка.

Ілля завжди хвалився, що його дід був ракетником, а мама мріяла стати льотчицею. Можливо саме тому у 2010 року Ілля Сметанін стає одним із засновників організації "ОВАЛ" (Організація волинських авіалюбителів).

Пізніше стане відомо, що насправді він зливав ворогу всю інформацію про волинську авіацію – і військову, і цивільну. Надавав відомості про діяльність клубів, аеродромів, полігонів, навіть авіамодельного гуртка для дітей, що діє у Палаці учнівської молоді. Гордився, що збирає інформацію про війська протиповітряної оборони і ракетні війська стратегічного призначення.

Зазначимо, що раніше Сметанін уже попадався на співпраці з ворогом. Але тоді викрутився.

Так, у 2020 році Служба безпеки України встановила, що один із найкращих штурманів Віталій Синельников, який до 2004 року служив на військовому аеродромі Луцька, був російським шпигуном. Серед інформаторів штурмана був і Сметанін. Коли за музиканта взялись, той запевняв, що прямих питань Синельников йому не задавав, лише уточнював, скільки з військового аеродрому злітає бортів.

Раніше Шварценеггер звернувся до російських солдатів:"ваші кінцівки залишаться на цій війні...".

Нагадаємо, Ілон Маск красиво постебався над Кадировим і розповів, що зробить Путіну лівою рукою.

Також наш портал повідомляв, що відома українська телеведуча реаліті-шоу "Ревізор" розповіла, як вона більше двох тижнів провела в повній окупації під Гостомелем.