За останными даними, за два тижні Україну в пошуках захисту покинули 2 мільйони людей. Найбільше громадян України вирушило до Польщі – понад 1,4 млн. Люди, фактично, їдуть закордон не знаючи – які умови їх там чекають, але і в Україні, на їх думку, залишатись небезпечно.

Верховний комісар ООН у справах біженців Філіппо Гранді повідомив, що близько двох мільйонів українців через напад Росії стали внутрішніми переселенцями. Ще близько 2,5 мільйонів залишили Україну, однак випускають не всіх.

Так, наприклад, чоловікам-громадянам України віком від 18 до 60 років виїзд за межі країни обмежено. Однак і тут є винятки. Зокрема, прикордонники без проблем дозволять покинути країну тим, хто має посвідчення про відстрочку від призову та повідомлення про зарахування на спеціальний військовий облік або висновок військово-лікарської комісії про непридатність до військової служби.

Крім того, обмеження на виїзд також наразі не стосуються тих чоловіків:

  • які є усиновителем чи опікуном;
  • на утриманні яких перебувають троє і більше дітей віком до 18 років;
  • які самостійно виховують дитину (дітей) до 18 років;
  • на утриманні яких є дитина з інвалідністю;
  • чиї близькі родичі загинули або зникли безвісти під час проведення антитерористичної операції.

Якщо ж брати основну массу людей, що перетинають кордон, то це в основному жінки, діти, люди з інвалідністю та особи похилого віку (60 років і старше), тобто всі ті, хто не може сам про себе подбати і потребує підтримки під час воєнних дій.

Ось які документи потрібні для перетину кордону:

В Польщу: внутрішній паспорт (ID картка), закордонний паспорт (якщо він є), свідоцтва про народження дітей, які подорожують з вами, медичну документацію, дозвіл другого з батьків на вивіз дитини (стосується дітей до 16 років). Тест на COVID-19 та підтвердження вакцинації не потрібні.

В Угорщину: внутрішній паспорт (ID картка) або інший документ (посвідчення особи, водійські права, свідоцтво про народження чи будь-який інший документ з фотографією).

В Словаччину: внутрішній паспорт (ID картка), а у разі його відсутності - посвідчення особи, водійські права, посвідку на проживання в Україні, свідоцтва про народження дітей тощо.

В Румунію: біометричний паспорт або інший документ, що посвідчує особу. Українці звільняються від карантину.

В Молдову: внутрішній паспорт (ID картка) або інший документ, що посвідчує особу. Тест на COVID-19 та підтвердження вакцинації не потрібні.

Раніше Hyser писав, що робити, якщо раптово пропав інтернет і мобільний зв'язок. Інструкція

Також наш портал повідомляв, що п'ятий президент України, лідер партії "Європейська Солідарність" Петро Порошенко домовився з Володимиром Зеленським про єдиний фронт. Таким чином, об'єднання зусиль влади та державницької опозиції в Україні зруйнувало розрахунок путіна на внутрішній розбрат.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що ЗСУ звільнили 5 населених пунктів у Чернігівській області.