На даний момент ніхто офіційно не заявляв про участь білоруських солдатів і офіцерів у російсько-українській війні — НІ Білорусь, ні Україна. Разом з тим, надання Лукашенком території своєї держави для російських військ - це теж акт агресії. Ось так і військові, схоже, не можуть розібратися на чиєму боці їхня країна і що робити кожному з них.

Так, стало відомо, що начальник Генштабу Білорусі Гулевич в.в. подав у відставку так як білоруські військові масово відмовляються брати участь у бойових діях проти України. Про це розповів український журналіст Андрій Цаплієнко.

"Начальник Генштабу Білорусі подав у відставку. Воювати з Україною не хоче. Але, вважаю, потрібно було думати раніше, перш ніж планували війну, а не після того, як її разом з Путіним почали», — заявив він, уточнивши, що його запевнили в достовірності документа.

Як видно з документа, адресатом листа вказаний Міністр оборони Республіки Віктор Хренін, а причиною названо те, що Гулевич не може забезпечити виконання завдання керівництва щодо формувань ударних груп для вторгнення в Україну.

При цьому Гулевич пише, що немає жодного шансу на формування хоча б однієї такої батальйонно-тактичної групи "навіть якщо замінити командирів".

При цьому варто відзначити, що росЗМІ стверджують, що повідомлення про відставці начальника Генерального штабу Збройних сил Білорусії Володимира Гулевича не відповідають дійсності.

Так, у Міністерстві оборони Білорусі стверджують, що Глава Генерального штабу генерал-майор Гулевич не може просити відставки у міністра оборони Білорусі, оскільки у відставку може направити тільки той, хто його призначив - головнокомандувач збройними Силами.

Також там додали, що укомплектованість з'єднань і військових частин у Білорусі 100-відсоткова. Завдання вони виконують тільки на своїй території.

Зазначимо, що у вівторок, 1 березня, відносно начальника Генерального штабу Збройних сил Білорусі Віктора Гулевича Великобританія ввела санкції, повідомляв Британський МЗС. Також у зв'язку з подіями на Україні під санкції потрапили заступники Міністра оборони Андрій Бурдико, Андрій Жук і Сергій Симоненко. Їх активи заморожені, а також введена заборона на поїздки до Великобританії.

Раніше Hyser писав, що відомий російський олігарх звів рахунки з життям.

Також наш портал повідомляв, що білоруси повстали проти Лукашенка і звернулися до військових, заявивши, що проти України воювати не стануть.

Нагадуємо, що російські солдати почали масово здаватися в полон, оскільки не очікували, що їм чинитимуть такий опір на Україні.