Цього року світле свято Великодня українці відзначають в кінці квітня. У зв'язку з цим громадяни відпочиватимуть три дні.

Як відомо, щороку дата святкування Великодня змінюється, адже її вираховують за місячним календарем, пише "РБК-Україна".

Завжди вважали, що Великдень ранній, якщо його відзначали в квітні. А пізнім вважали свято, якщо воно припадало на травень. Але щорічно дата свята випадає з 4 квітня по 8 травня.

Православні християни святкують цього року Великдень 24 квітня. Таким чином, наступний день, 25 квітня, вважається вихідним днем.

17 квітня Великдень відсвяткують католики - це тижнем раніше.

При розрахунку дати свята необхідно знати дату першого повного місяця після дня весняного рівнодення (21 березня). Великдень відзначається в першу неділю після цього.

У разі, якщо дата збігається з єврейським святом Песах, її переносять ще на тиждень вперед.

Пасха, фото: kartinkin

Якщо ви хочете дізнатися, на яке число випаде Великдень в 2023 році і наступні роки, пропонуємо поглянути на наступні дати:

Великдень 2023 - 16 квітня
Великдень 2024 - 5 травня
Великдень 2025 - 20 квітня
Великдень 2026 - 12 квітня
Великдень 2027 - 2 травня
Великдень 2028 - 16 квітня
Великдень 2029 - 8 квітня
Великдень 2030 - 28 квітня

У світле свято прийнято ходити до церкви на службу. У цей день освячують паски, яйця-крашанки та іншу їжу. Після сім'ї збираються вдома за столом і запрошують друзів.

У цей день строго-настрого забороняється працювати. З давніх-давен свято Великодня супроводжувався веселощами, побажаннями один одному всього хорошого. При зустрічі прийнято говорити " Христос Воскрес!", а у відповідь отримувати " Воістину Воскрес!".

Крихти і залишки їжі, які залишаються в цей день на столі, прийнято було віддавати птахам або тваринам. Вважалося, що а такому випадку в будинку буде панувати достаток.

Раніше Hyser писав про те, коли потрібно молитися за померлих.

Також Hyser повідомляв, коли будуть вихідні в березні і чи потрібно відпрацьовувати.

Нагадаємо, що Лукашенко заявив, що Бог є білорусом за національністю.