Багато хто погодиться, що часто буває так, що потрібно щось розрізати, а ніж такий тупий, що це стає проблемою. До того ж не дуже гострий ніж ускладнює кожній господині на кухні роботу з приготування їжі, збільшуючи час і витрачені зусилля. А ще тупий ніж часто зісковзує і завдає травму.

Кожна жінка знає, що дуже часто на шляху до радощів перетворення м'яса і овочів в ароматну їжу коштує всього-на-всього неякісний інструмент, а саме ніж. І правда, скарга на тупі ножі відноситься до класичних претензій статі слабкого до статі сильного. Як це виправити, розповіли фахівці.

Отже, універсальним інструментом, який призначений для обслуговування ножів, бритв та інших пристосувань, що володіють ріжучої кромкою, є точильний камінь. Це невеликий за габаритами брусок, який з одного боку має гладку поверхню, а з іншого боку складається з дрібнозернистого абразивного матеріалу.

Така заточка має тривалий термін експлуатації і відрізняється простотою догляду - брусок після використання досить протерти або промити водяним струменем.

До речі, досвідчені майстри рекомендують тримати під рукою набір інструменту різної фракції, так як найкраще починати процес заточування з великого зерна і поступово переходити на більш дрібне. І ще, купуючи брусок, потрібно переконається, що він плоский і не має відколів.

ДО РЕЧІ, способів заточування ріжучого інструменту досить багато, і кожному чоловікові знати їх все немає необхідності, особливо коли справа стосується звичайних кухонних інструментів.

А ось основні принципи заточування ножів потрібно знати і пам'ятати кожному чоловікові:

  • найголовніше-підібрати оптимальний кут заточування і утримувати його на всій ріжучої кромці під час ковзання по бруску;
  • рухи повинні бути плавними, без тиску;
  • всі бруски потрібно змочувати водою, а краще мильним розчином: до заточування( щоб лезо краще ковзало, а металевий пил не засмічувала пори), в процесі (щоб прибирати з'являється суспензію) і в кінці, щоб очистити брусок.

Раніше Hyser писав про те, як приготувати м'ясний розсольник за рецептом наших прабабусь.

Також Hyser повідомляв рецепт смачних коржів з рису, картоплі та часнику.

Нагадавши забутий рецепт справжнього українського борщу.