Ніхто не стане заперечувати, що в Україні стрімко дорожчають продукти харчування. Експерт пояснюють це" злетом " цін на світових ринках, зростанням зарплат і інфляцією, що імпортується. В таких умовах українцям доведеться скоротити споживання яєць, цукру, соняшникової олії і, головне, м'яса. Виходом з ситуації, що склалася може бути освоєння рецептів на основі простих домашніх продуктів, які є в кожному будинку.

Так, запіканки з овочів є одним з універсальних страв, так як їх можна подати і як гарнір, і у вигляді самостійного блюда. Спосіб приготування, як правило, полягає в тому, щоб нарізати який-небудь хитрою теркою наявні овочі дуже тонкими скибочками, потім постелити їх шарами в форму і залити рідиною. Якщо використовувати молоко, сметану або вершки, то це буде жахливо смачно, проте некорисно. А ось томатним соусом з часником і зеленню – і смачно, і корисно. Для різноманітності ще додають гриби або горіхи.

Одним з таких простих і доступних рецептів поділилася Юлія Шевчук на своєму Youtube-каналі Simple Food, де вже понад 2,82 млн передплатників.

Отже, з продуктів на запіканку знадобляться 400 гр. капусти, 1 цибулина, 2 штуки картоплі, 1 морква, 1 болгарський перець, приблизно 200 гр твердого сиру і 3 яйця.

Крім того, потрібно мати:

  • масло рослинне-3 ст. л. (для смаження);
  • молоко-1 ст. (170 мл);
  • йогурт - 1 ст. (170 мл);
  • борошно-45 гр;
  • масло рослинне-45 мл. (півсклянки);
  • сіль - 1 ч. л.;
  • спеції за смаком;
  • розпушувач - 10 гр.;
  • кріп-1 пучок.

Для початку готуємо овочі:

  • капусту треба натерти на крупній тертці;
  • цибулю дрібно нарізається і його потрібно протушкувати до напівпрозорого стану на сковорідці, з нагрітим попередньо маслом, на середньому вогні пару хвилин;
  • картоплю потрібно нарізати на шматочки невеликого розміру і, як тільки цибуля стане напівпрозорим, додати в сковорідку і добре перемішати. Тушкуємо на середньому вогні хвилин п'ять накривши кришкою;
  • туди ж додаємо подрібнену капусту, перемішуємо і тушкуємо знову пару хвилин під кришкою;
  • яскраво червону моркву потрібно попередньо почистити, помити і подрібнити на крупній тертці-теж викладається до овочів і перемішується;
  • з перцю прибираємо все зайве і нарізаємо на невеликі шматочки - викладаємо перець на сковороду до решти овочів, додаючи сіль, паприку копчену і спеції для овочів.

Тим часом в окрему ємність розбиваємо яйця, і гарненько збиваємо їх віночком, виливаємо туди молоко і знову перемішуємо. Далі додаємо йогурт-краще брати жирністю 10 %, але можна і менше. Збиваємо масу віночком. У фіналі додаємо рослинне масло, солимо, додаємо мелений чорний перець і перемішуємо.

Перекладаємо готові овочі в ємність з заливкою. Краще дати їм трохи охолонути, щоб вони були кімнатної температури.

Ємність для запікання змащується рослинним маслом ложкою, щоб скрізь була приблизно однакова висота і запікаємо.

Раніше інформаційний портал Hyser повідомляв, що кухарі розповіли, як приготувати смачну свинину.

Нагадуємо, що з'явився рецепт домашніх сочников, які нагадають вам смак дитинства.

Також портал Hyser інформував про секрети, які дозволять приготувати курячу грудку так, щоб вона залишилася соковитою і м'якою.