Жінки, які народили п'ять або більше дітей і виховали їх до 6-річного віку, мають право вийти на пенсію у 50 років. При цьому їх страховий стаж повинен бути не менше 15 років.

Координаційний центр з надання правової допомоги повідомляє, що на передчасну пенсію мають право і батьки, які опинилися в аналогічній ситуації. Однак вони повинні мати 20 років страхового стажу, пише "Апостроф". В такому випадку вони можуть вийти на заслужений відпочинок в 55 років.

Уряд зараховує до страхового стажу жінки період догляду за дітьми до досягнення ними трирічного віку до 1 січня 2005 року. Після цієї дати до страхового стажу зараховується період догляду тільки за умови, що жінка, будучи в декреті, отримувала відповідну допомогу, яка передбачена законом.

Щоб багатодітна мати в Україні могла отримати пенсію в 50 років, їй необхідно зібрати пакет документів. В даному пакеті повинен бути паспорт, ідентифікаційний код, свідоцтва про народження дітей або їх паспорта та документи про виховання їх до шестирічного віку.

Паспорт.  Фото: скріншот Youtube-відео
Паспорт. Фото: скріншот Youtube-відео

Щоб отримати дострокову пенсію, українки повинні не раніше, ніж за один місяць до досягнення пенсійного віку, подати документи до органу Пенсійного фонду України. Також важливо це зробити не пізніше трьох місяців з дня досягнення цього віку.

Якщо звернутися своєчасно, то пенсію можна буде вже отримувати з дня 50-річчя.

У разі, якщо громадянка звернеться пізніше, то пенсія буде призначена з дня звернення.

Відомо, що крім пенсії багатодітні матері мають право на надбавку - пенсію за особливі заслуги перед Україною в розмірі від 35% до 40% прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб (% залежить від кількості дітей).

У разі відмови у достроковому виході на пенсію, багатодітна мати має право оскаржити рішення Пенсійного фонду в судовому порядку.

Раніше Hyser писав про те, що українцям "осучаснять" пенсії.

Також Hyser повідомляв, що в Україні захотіли здивувати пенсіонерів.

Нагадаємо, що більше половини українців не отримають пенсії у 60 років.