Жителі села Городківка (Вінницька область) минулої неділі, 30 січня, спостерігали рідкісне і незвичайне природне явище.

Про це повідомляє "Вінниця.infо", пише Главком.

У неділю місцеві жителі спостерігали веселку, яка з'явилася на небі після обіду. Фотографія природного явища опублікували в популярній соціальні мережі.

Місцеві жителі не очікували побачити в небі веселку, бо на календарі було 30 січня.

"Спіймала веселку в об'єктив Альона Тарнаруцька-Август", - написала на сторінці сільської спільноти в соцмережі Валентина Гижко.

За словами начальника Вінницького обласного центру з гідрометеорології Юрія Власова, таке природне явище можна побачити і в зимовий період, але трапляється це дуже рідко.

Відомо, що найчастіше веселку можна спостерігати пізньою весною і влітку після дощу. Пізньої осені і взимку побачити веселку на небі практично неможливо, тому що це дуже рідкісне явище.

Однак, чудеса трапляються. У листопаді минулого року на Закарпатті місцеві жителі також спостерігали рідкісне природне явище – веселку.

Веселку вдалося зняти в гірському селі Ставні на Великоберезнянщині та селі Тибава на Свалявщині.

За словами краєзнавця Івана Циганіна, Верховинці вважають веселку хорошою прикметою. Зокрема, це природне явище-Веселка - приносить радість всім тим, хто її побачив. Ті, кому пощастило спостерігати веселку взимку вважалися щасливчиками.

Він також зазначив, що вперше бачить веселку в осінній період. Згідно з народними прикметами, веселка в небі, значить очікується тепла дощова погода.

За словами фахівців, справжньої веселки взимку не буває. Таке явище називають ГАЛО. У зимовий період сонячні промені заломлюються не в крапельках води (як зазвичай відбувається в справжній веселці в теплу пору року), а в крижаних кристалах. Для появи ГАЛО в зимовий період, необхідні три умови одночасно: висока вологість повітря; яскраве сонце; сильний мороз.

ГАЛО - дуже рідкісне явище. Найчастіше таке явище можна спостерігати перед зміною погоди, похолоданням, сильною хуртовиною, потеплінням.

Раніше "Hyser" повідомляв, що у небі над Кривим Рогом помітили рідкісне і незвичайне природне явище.

Крім цього, українські синоптики заявили, що в Україні очікуються небезпечні метеорологічні явища.

Інформаційний портал "Hyser" писав, що синоптики розповіли, якою буде весна в Україні.

Нагадаємо, що українські синоптики розповіли, яким буде літо 2022 року.