У Верховній Раді прокоментували інформацію, що з'явилася, щодо реєстрації SIM-карт за паспортом.

Про це розповів народний депутат фракції "Слуга народу", голова підкомітету цифрової та смартінфраструктури, електронних комунікацій, кібербезпеки та кіберзахисту Комітету Верховної Ради України з цифрової трансформації Олександр Федієнко в ефірі Громадського радіо, повідомляє портал Finance.ua.

За словами Федієнка, жоден законопроект або законодавча ініціатива щодо електронних комунікацій або регуляторі не передбачає прив'язку SIM-карти до паспорта.

За словами народного обранця, українці можуть зробити реєстрацію SIM-карт за паспортом за власним бажанням для забезпечення більш надійного захисту. Таке можна також зробити, щоб захистити свої фінанси. Якщо це буде зроблено, то шахраї не зможуть отримати доступ до фінансового номеру телефону, тому не доберуться до фінансів.

Депутат також зазначив, що у багатьох українців до одного номера телефону прив'язані популярні соціальні мережі, різні месенджери, електронна пошта. Якщо шахраї повчать необхідну інформацію, то в руках зловмисників виявляться всі особисті профілі і дані людини.

Раніше з'явилася інформація, що українці будуть змушені прив'язати SIM-карти до паспорта.

Вперше пропозиція про прив'язку SIM-карти до паспорта озвучувалося ще в 2014 році. Але ініціатива не була реалізована. В 2017-му та 2019-му роках також намагалися ввести реєстрацію SIM-карти за паспортом, але ця пропозиція не отримала належної підтримки серед народних обранців.

В даний час в Україні абонент самостійно може вибрати спосіб ідентифікації. Людина повинна звернутися в сервісний центр оператора, щоб зареєструвати дані свого паспорта. На жаль, за останніми даними мобільних операторів, майже 80% українських абонентів все ще обслуговуються анонімно.

Така практика-прив'язка SIM-карти до паспорту - вже є звичайною справою майже в 100 країнах світу. Все це збільшує захист абонента і знижує ризики шахрайства.

Раніше "Hyser" повідомляв, що фахівці розповіли, як можна дізнатися, що ваш мобільний телефон прослуховують: названі головні ознаки.

Наш портал писав, що мобільний оператор "Київстар" представив нові пропозиції для українців.

Нагадаємо, що мобільний оператор Vodafone вирішив порадувати своїх клієнтів новою послугою.