Представники українських теплокомуненерго пояснили, через що взимку може зникнути тепло в будинках

Ще деякий час український уряд, представники місцевої влади і НАК "Нафтогаз" склали домовленість про те, що останній надаватиме українським теплокомуненерго газ за зниженою вартістю щодо ринкової. Цю частину обіцянки "Нафтогаз", звичайно, дотримав, проте натомість почало постачати газ в недостатніх обсягах, через що ТКЕ не можуть повноцінно працювати і в квартирах українців буде холоднiше. Про це повідомляє iнформаційний портал "ubr".

"Нафтогаз" вирішив не перевищувати обсяги блакитного палива, які він надає ТКЕ за ціною, яка виходить меншою за ринкову. Однак обсягів газу тепловикам не вистачає, через що вони змушені знижувати температурні графіки свого обладнання.

Таким чином в українців в опалювальний сезон знижується температура в оселях. Наступним кроком тепловиків в такій ситуації є переведення систем в режим технологічної броні, при якому споживачів повністю відключать від опалення. Таке попередження в четвер, 6 січня, зробили представники асоціації "Укртеплокомуненерго".

Початкова задумка надання газу за зниженими цінами в 7,42 гривні і 16,39 гривень за кубометр полягала в тому, щоб не допустити перебої з подачею тепла населенню і бюджетним організаціям, проте на ділі ситуація вийшла іншою, і в жовтні і грудні 2021 року десяти українських ТКЕ довелося докуповувати газ вже за ринковою ціною, яка в жовтні становила 24,93 гривні за кубометр, а в грудні — 29ю1 гривень за кубометр.

Варто відзначити, що причиною виникнення дефіциту газу стали неправильні розрахунки "Нафтогазу", в яких не враховувалися ні кількість днів опалювального сезону, ні температура, ні прогнози погоди. У зв'язку з цим українські ТКЕ вимагають перерахунок кількості газу, що поставляється не тільки на наступні місяці опалювального сезону, а й на жовтень і грудень 2021 року.

До цього інформаційний портал "Hyser" повідомляв, що жителів столиці попередили про відключення світла.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що українцям підказали, як заощадити на опаленні.

Також "Hyser" писав, що у 2022 рік українським чиновникам підвищать заробітну плату.