За словами експерта "Економічного дискусійного клубу" Олега Пендзіна, в Україні не прогнозується продовольча криза, але низка продукт стануть недоступні для певних категорій громадян нашої країни.

Пендзін розповів про це для "Українського радіо", повідомляє OBOZREVATEL.

За словами експерта, в Україні може скластися ситуація, коли в країні будуть ламатися полиці від товарів, але деякі категорії незахищених громадян України (пенсіонери, люди з інвалідністю) просто не зможуть пробрести ці продукти через фінансові труднощі.

Пендзін зазначив, що немає передумов, що Україні загрожує продовольча криза. При цьому міжнародна організація продовольства FAO (Food and Agriculture Organization) визначила критерії продовольчої безпеки. Одним з таких критеріїв є"фінансова доступність продуктів харчування". Згідно з цим критерієм, деякі категорії українців знаходяться в зоні ризику.

Раніше уряд вніс батон і соняшникову олію в список продуктів харчування, які мають значну соціальну значимість. Згідно з постановою, продають ці продукти повинні заздалегідь декларувати зростання цін на ці товари, а також їм заборонено встановлювати націнку більше 10%. Виробники курятини, яєць, соняшникової олії, молока та хліба зможуть розраховувати на знижку на природний газ.

Пендзін, коментуючи це рішення Кабінету Міністрів, заявив, що уряд зважився на покладання спеціальних обов'язків по блакитному паливу на підприємства, які видобувають газ на території України для роботи хлібопекарських підприємств через заяви хлібопекарів. Вони дали зрозуміти, що якщо їм не нададуть природний газ за нижчими цінами, то в січні цього року їм доведеться збільшити вартість хлібобулочних виробів як мінімум на 25%.

За словами експерта, продукти в Україні дорожчають не тільки через газ. Він додав, що можна назвати три причини, через які дорожчають продукти в Україні і в усьому світі.

  1. Перша причина-пандемія коронавірусу в світі. Українські аграрії встановлюють ціни на свій продукт, орієнтуючись на ціни на зарубіжних ринках.
  2. Друга причина-складні погодні умови 2020 і 2021 років. У деяких країнах фіксувався величезний недоурожай продовольства.
  3. Третя причина-сильний взаємозв'язок українського сільського господарства із зовнішніми ринками.

Раніше "Hyser" повідомляв, що в Україні напередодні новорічних свят подорожчали деякі продукти.

Наш портал писав, що у поточному році в Україні очікується різке подорожчання хліба і хлібобулочних виробів.

Нагадаємо, що стало відомо, ціни на які продукти в Україні злетять вгору в 2022 році.