19 грудня в Україні офіційно стартувала програма епідтримки від Президента України за повний курс вакцинації. Реалізований він в додатку "Дія" і передбачає виплату 1000 грн на спорт, кінотеатр, театр, музей, концертний зал або придбання книг. От тільки віртуальні гроші українцями сприймаються скептично, а організації, що уповноважені їх приймати, вигадали свою схему в обхід законодавства. Уряд миттєво відреагував.

Так, стало відомо, що платежі за програмою єПідтримка можуть бути заблоковані.

Від початку старту програми "єПідтримка", з 19 грудня, зареєструвалися на отримання так званої "тисячі Зеленського" понад 5,5 мільйони вакцинованих українців, а всього спеціальні рахунки в банках відкрили 6,6 мільйони вакцинованих українців.

За цей час хтось дотримується всіх правил, а хтось знайшов вже шляхи їх обходу. Так, багатьом вдалося купити товари та послуги, на які за правилами спеціальні кошти витрачати не можна. Так, наприклад, кінотеатри торгували їжею та напоями, а фітнес-центри продавали спортивний інвентар.

Ситуацію помітили у Нацбанку, саме тому регулятор звернувся до банкірів з листом № 57-0010/119309 "Про виплату допомоги вакцинованим громадянам України" в якому вимагає від банків, які випускають картки єПідтримка, стежити за цільовим використанням цих коштів.

Щоб люди не могли купити нічого, крім дозволених товарів послуг, банкірів просять ретельно перевіряти МСС-коди продавців. Саме ці коди свідчать про сферу діяльності підприємства.

В свою чергу Кабінет Міністрів уповноважив Міністерство цифрової трансформації України блокувати платежі за програмою єПідтримка у разі порушення умов Програми, йдеться в постанові Кабміну.

"У разі отримання інформації, в тому числі від правоохоронних органів, про порушення суб'єктом господарювання умов, визначених цим Порядком, Мінцифри блокує участь у програмі "еПоддержка" таких суб'єктів господарювання", – сказано в офіційному документі.

До слова, знайшлись і ті, хто на "тисячі від Зеленського" вирішив зробити бізнес. Так, інтернет рясніє оголошеннями типу "Продам 1000 Зеленського за 450 звичайних гривень, пишіть, дзвоніть".

У компанії OLX уже заявили, що модерують відповідний контент і видалили уже не один десяток таких оголошень.

"В OLX Україна ми налаштували 24 нових фільтри за ключовими словами та видалили 78 оголошень. З'являтися подібний контент почав із 12 грудня, і з цього моменту ми його почали модерувати. Моніторимо подібні "пропозиції" для деактивації, оскільки такі оголошення незаконні і не відповідають правилам платформи", – зазначили у компанії.

Раніше Hyser писав про те, що штам "Омікрон" дістався до Києва.

Також Hyser повідомляв, як пройде Новий рік в дитсадках і школах.

Нагадаємо, що стало відомо про видачу "живих" карток грошима.