В Україні подорожчає один з продуктів, які українці вживають щодня – хліб. Вартість хліба зросте аж на 30%.

Про це повідомляють "Українські Новини".

Однією з головних причин, через які злетять ціни на хліб і хлібобулочні вироби, є рекордні ціни на природний газ для підприємств.

За словами президента Всеукраїнської асоціації пекарів Юрія Дученка, на сьогоднішній день ціни на блакитне паливо б'ють рекорди, деякі підприємства хлібопекарської галузі знаходяться на межі виживання. Вони змушені підвищувати ціни на хліб на 30% через значне зростання цін на природний газ.

Дученко зазначив, що ситуація на ринку природного газу і різке подорожчання блакитного палива негативно позначається на підприємствах переробної та харчової галузей. Він додав, що на даний момент ряд українських хлібопекарень можуть зіткнутися з вимушеною зупинкою виробництва через відсутність альтернативи.

За його словами, якщо рік тому на виробництво одного буханця хліба вартість газу за собівартістю становила 50 копійок, то на даний момент ця сума вже досягла 5 гривень.

Дученко вважає, що цієї ситуації можна було б уникнути, якби була домовленість з мережевими магазинами щодо плавного подорожчання цін протягом певного періоду. Однак сьогодні ж мережі магазинів взяли на себе функції адміністрування цін, не даючи можливості зробити економічно обґрунтоване підвищення цін на певний відсоток.

Він підкреслив, що планувалося поступове підвищення вартість хліба на 5%, але зараз склалася така ситуація, що потрібно збільшувати ціни аж на 30% для того, щоб підприємства галузі не припинили свою роботу.

Крім цього, Дученко заявляє, що незважаючи на подорожчання хліба і хлібобулочних виробів, його якість може погіршитися. Основна причина-дефіцит якісного борошна.

Раніше "Hyser" повідомляв, що в Україні напередодні новорічних свят подорожчали деякі продукти.

Наш портал писав, що наступного року в Україні очікується різке подорожчання хліба та хлібобулочних виробів.

Нагадаємо, що стало відомо, ціни на які продукти в Україні злетять вгору.