Лікарі б'ють на сполох - без ПЛР тесту чітко відрізнити ранні прояви штаму Омікрон COVID-19 від класичної застуди все ще неможливо. А це значить, що хворобу неможливо контролювати і це при тому, що інфікування відбувається дуже швидко. Не дарма у світі активно готуються до чергового масштабного сплеску захворюваності. В Україні ця зараза також є.

Так, у вівторок, 28 грудня, стало відомо, що новий штам коронавірусу Омікрон уже дійшов до Києва, бо офіційно підтверджено перші випадки зараження. Попри це, Київ і далі залишиться в "жовтій" зоні.

Про це повідомив заступник голови Київської міської державної адміністрації Микола Поворозник на своїй сторінці у Facebook.

"Фахівці стверджують, що цей вірус більш заразний, ніж штам Дельта", - зазначив чиновник.

До слова, в Україні перший випадок інфікування штамом коронавірусу Омікрон було зафіксовано 18 грудня, а вже 21 грудня головний державний санітарний лікар Ігор Кузін повідомив, що цей пацієнт був вакцинований і наразі вже має негативний ПЛР-тест.

За словами лікарів, штам коронавірусу Омікрон на ранній стадії захворювання проявляє себе лише одним симптомом – болем у горлі, який триває два-три дні. Серед інших ознак захворювання також називають закладеність у носі, чхання та нічну пітливість. При цьому варто знати, що найгірше інфікований почувається у перший день хвороби.

Микола Поворозник закликав жителів та гостей столиці не нехтувати своєю безпекою та дотримуватися обмежень "жовтої" зони карантину у Києві, спираючись на слова медиків, що "новий варіант вірусу почне масово вкладати людей у лікарні вже за геть короткий проміжок часу".

Прикладом того, що може відбутися у січні в Україні, є дворічні рекорди захворюваності, через які у грудні пройшли Великобританія, Німеччина та Австрія. Крім того, зараз шаленими темпами триває зростання захворюваності в Італії, Франції та США.

У процесі звернення заступник голови КМДА Микола Поворозник нагадав, що уникнути стрімкого поширення штаму Омікрон допоможе лише вакцинація та суворе дотримання вимог карантину.

Він зазначив, що у Києві заборонено користуватися послугами громадського транспорту (автомобільним, електричним, у тому числі метрополітеном) без наявності у них негативного ПЛР-тесту на COVID-19 чи документа про хоча б одну дозу вакцинації. Виняток - неповнолітні.

При цьому особам, які не досягли 18 років забороняється відвідувати ТРЦ без супроводу дорослих, які мають негативний ПЛР-тест на COVID-19 або експрес-тест на визначення антигену терміном дії 72 години; або "зелений" COVID-сертифікат; або документ про одужання.

Нагадаємо, що українцям повідомили про дикий мороз на Новий Рік.

Як раніше повідомляв портал "Hyser", українцям назвали області, які вийшли з червоної зони.

Також портал "Hyser" писав, що українським батькам повідомили про зміни в школах до Нового року.