Цього тижня українки отримали несподіваний новорічний "подарунок" від Міноборони. Стало відомо, що в Україні вводиться військовий облік для жінок. У Міністерстві оборони України більш детально розповіли про процедуру постановки на військовий облік жінок.

Про це повідомляє "Апостроф".

Начальник управління персоналу штабу Командування Сухопутних військ Збройних Сил України Роман Горбач розповів, як проходитиме мобілізація українських жінок. За його словами, під час мобілізації українок мають намір призивати на військову службу у виняткових випадках, зокрема, під час воєнного часу.

За словами військового, українські жінки виконуватимуть військовий обов'язок на рівних з чоловіками.

Горбач підкреслив, що не планується призивати українських жінок на військову службу, якщо немає причин для такого кроку. Він додав, що в мирний час українок прийматимуть на військову службу тільки на добровільній основі.

За словами Горбача, жінки можуть виконувати обов'язки на рівних засадах з чоловіками. Однак, є виключення, які передбачені відповідним законодавством.

Крім цього, процедура постановки на військовий облік жінок аналогічною, як у чоловіків.

Згідно з новим законопроектом, на військовий облік повинні встати українські жінки у віці від 18 до 60 років.

Нагадаємо, що 11 жовтня поточного року Міністерство оборони видало наказ №313, в якому перераховується трохи більше 100 професій, які споріднені відповідним військовим професіям – облікові спеціальності. Згідно з цим Указом, Українки цих професій повинні стати на військовий облік. Цей указ набув чинності 17 грудня поточного року.

За словами Головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного, основна мета цього наказу-підрахувати жінок, яких можна буде використовувати для захисту нашої держави.

У Міноборони заявили, що найближчим часом буде оприлюднений детальний алгоритм, а також озвучені терміни взяття на військовий облік. У відомстві планують, що вся процедура буде максимально простою і вивчається можливість подати заявку в електронній формі.

Крім цього, пізніше буде опублікований список документів, який необхідно буде подати жінкам, щоб стати на військовий облік.

Раніше "Hyser" повідомляв, що тисячі українських жінок стануть військовозобов'язаними.

Наш портал писав, що численна російська армія підбирається до кордонів України.

Нагадаємо, що в РНБО розповіли, як можна перемогти Росію у разі вторгнення на територію України.