В Україні були прийняті деякі зміни в питаннях виконання військового обов'язку та ведення військового обліку. Зокрема, було скасовано поняття військкомат. Також стали жорсткішими покарання за порушення правил обліку та інші порушення.

Відповідний законопроєкт №3553 Верховна Рада України прийняла загалом 30 березня. Відомо, що даний документ був внесений офісом президента.

У пояснювальній записці до закону йдеться про те, що його основними цілями і завданнями є:

- створення на базі військових комісаріатів територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки;

- упорядкування питань військового обліку призовників, військовозобов'язаних та резервістів;

- забезпечення належного функціонування Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов'язаних та резервістів;

- введення, відповідно, нового виду військової служби-військової служби за призовом осіб з числа резервістів в особливий період;

- перегляд адміністративної та кримінальної відповідальності за порушення законодавства про оборону, військовий обов'язок і військову службу, мобілізаційну підготовку та мобілізацію.

Як вже зрозуміло з пояснювальної записки, військкоматів більше не буде. На зміну їм прийдуть територіальні центри комплектування та соціальної підтримки.

У разі укладення трудового договору громадянин буде зобов'язаний подати до всіх інших документів і відповідний військово-обліковий документ.

За порушення правил обліку введені більш жорсткі покарання.

Так відомо, що за порушення призовниками, військовозобов'язаними, резервістами правил військового обліку, умисне пошкодження або недбале зберігання військово-облікових документів (посвідчень про приписку до призовних дільниць, військових квитків, тимчасових посвідчень військовозобов'язаних), що спричинило їх втрату, - тягне накладення штрафу від тридцяти до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (до 850 грн.).

Повторне протягом року вчинення порушення тягне за собою накладення штрафу від п'ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (до 1700 грн.).

У разі порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію накладається штраф від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів (до 3400 грн.), а на посадових осіб - від двохсот до трьохсот (до 5100 грн.). При повторному порушенні - штраф до 8500 грн.

Жорсткими стануть покарання за ухилення від військового обліку або навчальних (спеціальних) зборів. Передбачається штраф від трьохсот до п'ятисот неоподатковуваних мінімумів.

Ухилення військовозобов'язаного, резервіста від навчальних (спеціальних) зборів - карається штрафом від п'ятисот до семисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років.

Також тих, хто ухиляється від призову на військову службу за мобілізацією, на особливий період, на військову службу за призовом осіб з числа резервістів в особливий період чекає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від трьох до п'яти років.

Раніше "Нyser" писав про те, що у Генштабі оголосили про початок весняного призову 2021 року.

Також наш портал повідомляв, українські військовослужбовці провели навчання неподалік окупованої території Криму.

Нагадуємо, Володимир Зеленський підписав важливий закон про всеукраїнський референдум.