У новій програмі медичних гарантій з 1 квітня поточного року закладено ще більше безкоштовних послуг для українців. Крім цього, визначено 5 пріоритетних медичних послуг.

Про це йдеться на офіційному сайті Кабінету Міністрів України.

Так відомо, що пріоритетними стали наступні 6 медичних послуг:

- лікування гострого мозкового інсульту;

- лікування гострого інфаркту міокарду;

- допомога при пологах;

- допомога в складних неонатальних випадках;

- інструментальне обстеження для ранньої діагностики онкологічного захворювання.

На сьогодні медичними закладами отримано 2,7 млрд. грн. за надання пріоритетних послуг пацієнтам.

Також 4,9 млрд. грн. виплачено медичним установам, які надають допомогу пацієнтам хворим COVID-19, або з підозрою на нього.

Крім цього, наголошується, що в Програму медичних гарантій також входить програма реімбурсації (це механізм, за допомогою якого держава відшкодовує вартість призначених лікарем лікарських препаратів певним категоріям пацієнтів) "Доступні ліки".

Відомо, що пацієнти можуть отримати безплатно або з незначною доплатою медикаменти для лікування серцево-судинних захворювань, діабету II типу і бронхіальної астми за рецептом лікаря.

Сьогодні до переліку доступних ліків входить 264 найменувань, 85 з них на безоплатній основі. Отримати ліки пацієнти можуть в понад 8500 аптек по всій країні.

Забезпечено доступність і стабільність роботи програми eHealth в режимі 24/7, створено комітет SDLC з метою ефективного управління розробкою функціоналу системи та розроблено RoadMap (дорожню карту розробок компонентів eHealth).

Що ще не мало важливо, МОЗ спільно з фахівцями завершує формування проєкту плану розвитку охорони психічного здоров'я в Україні для подання на затвердження Уряду.

Раніше "Нyser" писав про те, що в Україні планують ввести кримінальну відповідальність за насильство або погрози на адресу медиків.

Також наш портал повідомляв, МОЗ пропонує введення нової форми лікарняних.

Нагадуємо, незабаром в Україні отримати повну виплату лікарняних зможуть тільки ті, хто має не менше 20 років робочого стажу.