У суботу, 3 квітня, православні християни вшановують пам'ять святого Кирила, єпископа Катанського. У народі цей день називали Днем Кирила Катаніка і відзначали закінчення зими.

Також 3 квітня 2021 року випав на батьківську суботу. Як правило, віруючі згадують померлих батьків і моляться за упокій їх душ в загробному світі. Це третя батьківська субота в році, в яку відбуваються вселенські панахиди та покійні, за молитвами Церкви, можуть отримати полегшення або звільнення від загробних покарань.

Цей день присвячений учневі апостола Петра, який згодом став єпископом в Катані. Вважається, що Господь дав святому Кирилу дар творити чудеса і всіляко допомагати парафіянам, тому свято зі століттями обросло різного роду традиціями, повір'ями та прикметами, що мають відношення до зцілення від недуг.

Що категорично не можна робити:

- виконувати по дому важку роботу;

- вінчатися;

- влаштовувати галасливі застілля;

- сваритися;

- лаятися;

- ображати оточуючих;

- розпускати плітки;

- злословити;

- спостерігати за падаючими зірками - це погана прикмета, що віщує неприємності.

Що потрібно зробити:

У Вселенську батьківську суботу можна сходити на могилки покійних, запалити свічки та помолитися за них, але не можна залишати там алкоголь і сигарети.

За повір'ями на Кирила Катаника прокидається водяний, якого потрібно "задобрити", щоб той рибу не лякав і інших поганих речей не творив. Для цього готувалося спеціальне частування, яке слов'яни залишали на берегах водойм.

У цей день можна офіційно розпрощатися із зимою, сховавши теплий одяг в шафу, а санки в сарай. 3 квітня прибирають зимове взуття і дістають весняне.

Вода в колодязі вважалася святою, так що люди набирали її для обмивання і поливання город, щоб був хороший урожай.

Раніше "Нyser" писав про те, як правильно харчуватися перед Великоднем згідно з релігійними звичаями.

Також наш портал повідомляв, як правильно розміщувати іконки в автомобілях.

Нагадуємо, як правильно підготуватися до Великодня і що треба встигнути зробити.