Експерти твердять про те, що Україна все ще не готова до 5G інтернету. За найоптимістичнішими прогнозами урядових відомств, на впровадження стільникового зв'язку "п'ятого покоління" знадобиться близько 25 років.

Як пише видання "UBR" посилаючись на офіційні документи, щоб звільнити "низькі" діапазони - 700, 800 і 900 Мегагерц потрібно орієнтовно 32,77 млрд гривень і 25 років. Саме стільки буде потрібно для того, щоб звільнити 700-900 МГц від спецкористувачів.

Підрахунки робили фахівці таких держпідприємств:

  • "Одеський авіаційний завод";
  • "Львівський державний авіаційно-ремонтний завод";
  • "Запорізький державний авіаційний ремонтний завод" МіГремонт";
  • "Антонов";
  • "Миколаївський авіаційний завод" НАРП";
  • "Новатор".

Зазначені терміни та сума потрібні для заміни бортового обладнання на всіх типах літаків державної авіації України.

Водночас Міністерство цифрової трансформації наполягло на зменшенні термінів. Саме це відомство стало "локомотивом" щодо запуску стільникового зв'язку "п'ятого покоління" в Україні.

В уряді домовилися провести до липня поточного року науково-дослідну роботу. За її результатами можна буде визначитися, коли й на який саме додатковий радіочастотний ресурс (РЧР) можуть розраховувати мобільні оператори.

У свою чергу експрезидент "Київстару" Петро Чернишов назвав такі цифри та ціни фантастичними. На його думку, такі підрахунки робили люди, які не мають відношення до реального бізнесу мобільного зв'язку.

За його словами, РЧР в "низьких" діапазонах вкрай необхідний операторам для вже існуючих стандартів зв'язку.

Чинний президент "Київстару" Олександр Комаров в інтерв'ю українському Forbes заявив, що 5G насамперед потрібно запускати в мегаполісах. Саме там пропускна здатність мережі досягне максимуму в найближчі роки.

Правда, для покриття великих міст доцільно використовувати "високі" діапазони частот.

Експерти твердять, що частоти 700-800-900 МГц не є основними для запуску "п'ятого покоління". А Міноборони має провести науково-дослідну роботу і підрахувати, скільки у них літаків та інших систем, що працюють в цьому діапазоні.

Представники українських стільникових операторів не раз стверджували, що наша країна не готова до "п'ятого покоління". На їхню думку, реальні терміни - 2022-2023 роки.

Варто відзначити, що 4G в Україні з'явилося тільки у 2018 році, через 7-8 років після старту в більшості інших країн.

Раніше "Нyser" писав про те, що українські провайдери збираються підняти ціни на інтернет у другій половині поточного року.

Також наш портал повідомляв, Міністерство цифрової трансформації запропонувало надати субсидії на інтернет.

Нагадуємо, відомий російський провайдер планує зайти в Україну.