За комунальні борги можуть забрати навіть єдине житло

Українці заборгували за комунальні послуги понад 80 мільярдів гривень. Ще відносно недавно ця цифра була на порядок нижче і становила 73 мільярди гривень. Такі борги в першу чергу негативно позначаються на підприємствах-постачальниках, які не можуть належним чином виконувати свої зобов'язання. Українцям, які не платять за комуналку, загрожують великі проблеми. Як карають неплатників, інформує видання segodnya.ua.

Комунальні підприємства мають власні юридичні відділи, тому позови проти боржників подаються і розглядаються дуже швидко. Потім слід судовий наказ і у боржника є 15 днів, щоб його оскаржити. В іншому випадку неплатника вносять до Єдиного реєстру боржників. Поява в такій базі даних обіцяє споживачеві рядом обмежень, наприклад, можуть заборонити виїзд з країни, продаж майна або відмовити в кредиті.

У той же час це не єдині неприємності, які зваляться на боржника. Також з нього можуть стягнути борг в примусовому порядку, списуючи частину грошей з зарплати або навіть пенсії. Крім того судові пристави можуть нагрянути в житло, за яким сформувався борг і накласти арешт на майно, а потім виставити його на продаж.

Боржника можуть позбавити навіть єдиного житла, якщо борг за комуналку перевищує 20 мінімальних зарплат (120 тисяч гривень). Однак це можливо тільки якщо людина заборгувала цю суму за одну послугу, а не всі разом. Важливо відзначити, що на період карантину державні виконавці не мають права позбавляти житла за борги.

Раніше портал Hyser повідомляв, що експерт розповів українцям, як врятуватися від боргів за комунальні послуги.

Також того портал Hyser писав про те, що українцям підказали, як зменшити витрату газу при готуванні їжі. Кілька простих порад, які допоможуть зменшити цифри в платіжках.

Крім того портал Hyser інформував, що в Україні з'явиться новий вид субсидії. Держава допомагатиме не тільки з оплатою комунальних послуг.