В уряді України планують, що в найближчі кілька років широкосмуговий доступ (ШСД) в інтернет охопить 95% населення. Однак, не кожен українець зможе віддати на підключення тисячу гривень і платити абонплату. Саме тому Міністерство цифрової трансформації запропонувало надати субсидію.

Як повідомляє видання UBR, цей пункт поряд з багатьма іншими вказаний у проєкті урядової постанови "План заходів з розвитку ШСД до Інтернету на 2021 рік".

Документ про субсидії на інтернет спрямований на виконання законопроект "Про електронні комунікації". Закон повинен набрати чинності з наступного року.

Зазначається, що в уряді вирішили надавати адресну грошову допомогу. Кошти призначені на відшкодування частини витрат на оплату універсальних електронних комунікаційних послуг (УЕКУ).

Однак, в "Укртелекомі" заявили, що такий варіант не ефективний. І в цьому можна переконатися на прикладі з пільгами на фіксовану телефонію, які зараз повинні компенсуватися місцевою владою.

У телекомунікаційній компанії вважають, що пряма виплата компенсацій може виявитися більш ефективною. Звичайно, у будь-якому випадку необхідний контроль за використанням коштів.

У свою чергу в Асоціації "Телекомунікаційна палата України" (ТПУ) заявляють, що згаданий План потрібно доповнити. Зокрема, удосконалити законодавчу базу в питанні державної компенсації операторам, що надають універсальні послуги громадянам за пільговими тарифами.

Експерти запевняють, для того, щоб закон про "Електронні комунікації" запрацював, потрібно прийняти цілий комплекс нормативно-правових актів. Тільки після цього з'явиться можливість забезпечити доступ всім без винятку українцям до ШСД послуг.

Раніше "Нyser" писав про те, що відомий російський провайдер планує зайти в Україну.

Також наш портал повідомляв, у лютому 2021 року українцям масово скоротили субсидії.

Нагадуємо, у Міністерстві соціальної політики України роз'яснили, як вони розраховують субсидію для громадян на газ, тепло, воду і світло.