Постачальники можуть завищити тарифи на блакитне паливо

Після припинення дії єдиного тарифу на газ 6,99 гривні за кубометр, українцям доведеться значно переплачувати за паливо. Про це йдеться в заяві Громадянської мережі "Опора" та Асоціації енергоефективних міст, яку опублікували на офіційній сторінці в Facebook.

Так, за рішенням Національної комісії у сферах енергетики та комунальних послуг до 25 квітня постачальники блакитного палива повинні встановити річні тарифи для споживачів. Експерти відзначають, що дане рішення, може призвести до підвищення кінцевої ціни газу.

За словами експертів внаслідок запропонованих змін постачальникам блакитного палива доведеться встановлювати тарифи ще до того як закуплять дешевий газ у весняно-літній період. Варто врахувати, що ціни на газ коливаються в залежності від сезону. Взимку і восени тарифи на газ вищі, а значить і пропозиції для населення будуть із завищеними цінами. Експерти підкреслили, що більшість постачальників будуть встановлювати річні тарифи, які будуть значно перевищувати ціну в 6,99 гривні за куб.

Ситуацію можна виправити шляхом перенесення обов'язкового введення річних тарифів на той період, коли постачальники вже закуплять газ за низькими цінами і зможуть запропонувати українцям дійсно вигідні тарифи. Саме з таким закликом звернулися представники "опори" до НКРЕКП.

"Закликаємо НКРЕКП дати можливість ринку повноцінно функціонувати протягом низького сезону цін і утриматися від введення базової фіксованої річної ціни з травня 2021 року", - йдеться в повідомленні.

Раніше портал Hyser інформував, що експерт відкрив очі українцям і розповів, якої якості газ вони отримують насправді.

Також портал Hyser писав про те, що українцям підказали, як зменшити витрату газу при готуванні їжі. Кілька простих порад, які допоможуть зменшити цифри в платіжках.

Крім того портал Hyser інформував, що глава уряду Денис Шмигаль повідомив, коли українцям чекати фіксований тариф на газ.