В уряді покладають великі надії на накопичувальну систему пенсій

Однією з найбільш нагальних проблем в Україні в останні роки є низький рівень пенсійних виплат. В уряді постійно роблять спробу підвищити розмір пенсії, проте в кінцевому рахунку величезна кількість пенсіонерів живе за межею бідності. В якості вирішення проблеми в Міністерстві соціальної політики розглядають введення накопичувальної системи пенсій. Економіст Олександр Охріменко в ефірі "7 каналу"пояснив, наскільки ефективна така система.

Передбачається, що крім солідарних пенсій, які держава виплачує вже сьогодні, українці зможуть отримувати набагато більш гідні пенсії з урахуванням накопичувальної системи, при якій українець буде відкладати по 2% відсотка від своєї заробітної плати на накопичувальний рахунок, стільки ж буде платити і роботодавець.

Експерт зазначив, що накопичувальна система пенсій дійсно досить ефективна і використовується в безлічі європейських країн, наприклад, в Німеччині, де розмір солідарної пенсії досить малий, проте самі по собі пенсії великі.

Тим не менш, Охріменко звернув увагу на кілька пов'язаних між собою факту. Перший-повноцінно скористатися плодами накопичувальної пенсії українці зможуть тільки через 25 років після її введення, так що уряду досить легко робити заяви про, наприклад, пенсії в 7 тисяч гривень.

Другий факт ще більш значущий - всі вклади на накопичувальні рахунки робляться виключно в гривні. Це, на думку експерта, найбільший прорахунок уряду, оскільки через 25 років гривня може впасти в ціні ще сильніше. Він зазначив, що ефективність європейських накопичувальних пенсій обумовлена в першу чергу тим, що вклади в неї робляться в стійкою європейською валютою. У зв'язку з цим він пропонує зробити так, щоб як мінімум половина вкладів на накопичувальний рахунок робилася в стійкій інвалюті, такий як долар або євро, в іншому випадку задумка уряду приречена на провал.

До цього інформаційний портал "Hyser" повідомляв, що українців попередили про те, що з 1 квітня в країні в черговий раз підвищиться пенсійний вік. Стало відомо, коли можна буде вийти на заслужений відпочинок.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що глава Міністерства соціальної політики розповіла про нововведення, згідно з яким пенсійні виплати в Україні можна буде передавати у спадок.

Також "Hyser" писав, що Пенсійний фонд України поділився з українцями прогресом по збірці коштів для виплати пенсійних виплат за березень.