Громадяни України не отримають своєчасно належні їм кошти

Про те, що декретні та лікарняні виплати будуть надходити з незначними затримками, повідомляє пресслужба Фонду соціального страхування України.

Представники Фонду заявили, що попри те, що на цей час існує затримка в термінах фінансування, вони роблять все можливе, щоб прискорити термін отримання соціальної допомоги. Зокрема, на сьогодні, затримка в часі вже склала 21 робочий день, а не перерахували одержувачам близько 1,8 мільярда гривень. Перерахування 0,8 мільярда гривень відкладено, відповідно до норм законодавства, ще на 10 днів.

Причиною затримок у Фонді назвали те, що зараз у відомстві критично не вистачає коштів на фінансування всіх обіцяних виплат і допомог. Така ситуація серйозно відрізняється від тієї, яка спостерігалася в листопаді 2020 року, коли на фінансування декретних і лікарняних вистачало одного календарного дня. Пояснюють же це тим, що на накопичення заборгованостей вплинула пандемія коронавірусної інфекції, і те, що вельми істотно зросли витрати на оплату лікарняних листів, фінансування заробітної плати службовцям, які пішли на "самоізоляцію", та збільшені страхові виплати медичним працівникам.

Гривны, фото: скриншот You Tube
Гривны, фото: скриншот You Tube

Водночас у Фонді підкреслили, що численні затримки безпосередньо не пов'язані з різким збільшенням витрат через пандемію, а викликані, в тому числі й затримкою в подачі заяв-розрахунків. У відомстві також нагадали про те, що фінансування здійснюється на підставі отриманої від роботодавця інформації, а саме від дати подачі заяви, і, в першу чергу, саме від цього залежить дата виплати. Таким чином, претендуючим на соцвиплати не варто втрачати зв'язок зі своїм роботодавцем, бухгалтером або комісією із соціального страхування підприємства.

До слова, раніше "Hyser" писав про те, що в Україні з'явиться ще один вид пенсій, на це раз - "за особливі заслуги".

Також раніше "Hyser" повідомляв про те, що українців примушують повертати соціальні виплати, якщо, на думку ПФУ, інформація про трудовий стаж була некоректною.

А до цього "Hyser" розповідав про те, що в Україні почалося глобальне підвищення цент на харчові продукти.