В Україні скоротився середній розмір житлових субсидій

У лютому 2021 року українцям масово скоротили субсидії. У пресслужбі Міністерства соціальної політики повідомили у чому причина.

Так, у Мінсоцполітики зазначили, що зменшення середнього розміру житлових субсидій пов'язане з проведенням перерахунку за січень. Скорочення відбулося у зв'язку зі зниженням цін на блакитне паливо для українців заднім числом.

Згідно з інформацією міністерства на даний момент в Україні налічується близько 3 мільйонів одержувачів субсидій. Середній розмір виплат яким у грудні 2020 року становив 1731 гривню, у січні 2231 гривню, а в лютому зменшився майже на 750 гривень - до 1483 гривні.

Підкреслюється, що субсидії за січень для українців, які використовують блакитне паливо, розраховувалися за тарифом 8,5-9 гривні за один кубометр палива. Всього в січні 2021 року було вироблено нарахувань пільг і субсидій на загальну суму 7,8 мільярда гривень.

У зв'язку зі встановленням єдиного граничного тарифу на газ для населення, в лютому розмір пільг і субсидій розраховувався за тарифом 6,99 за один кубометр і менше. Крім того був проведений перерахунок сум пільг і субсидій за січень 2021 року. У підсумку сума нарахованих субсидій і пільг скоротилася в порівнянні з попереднім місяцем і склала 5,3 мільярда гривень.

До слова, в Україні регулярно перевіряти всіх одержувачів субсидій. За даними Міністерства фінансів за 2020 рік було перевірено виплати на загальну суму в 455 мільярдів гривень. В результаті перевірки було виявлено десятки тисяч українців, які незаконно отримували субсидії.

Раніше портал Hyser інформував, що в уряді придумали нове покарання для українців, які заборгували за комунальні послуги. Тепер боржників можуть залишити без житла.

Також портал Hyser повідомляв, що українців попередили про зміни в процесі видачі житлових субсидій.

Крім того портал Hyser інформував, що глава Міністерства соціальної політики Марина Лазебна назвала категорії громадян, які можуть не розраховувати на субсидію.