До травневих свят в Україні подорожчають всі основні харчові продукти

Про те, що до початку травня цього року вартість борошна, м'яса і яєць зросте на 10-15 відсотків, а овочі подорожчають ще більше, в інтерв'ю новинному порталу "Обозреватель", проінформував директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзін.

За словами експерта, зростання цін на продукти, що входять в так званий "споживчий кошик", стартував ще в лютому 2021 року, і триватиме, як мінімум, до середини травня, а в кінці квітня, злетять і ціни й на те, що має попит перед Великоднем. Втім, найбільше подорожчають не борошно, м'ясо або яйця, а звичайні овочі. Якщо порівнювати з листопадом 2020, в травні 2021 року різниця у вартості овочів складе від 100 до 120 відсотків в більшу сторону.

Також очікується, що в черговий раз подорожчає звичайна соняшникова олія - на 10 - 15 відсотків. Такі тенденції викликані тим, що на світовому ринку цей продукт раптово став користуватися великою популярністю. Зокрема, Китай продовжує здійснювати великі закупівлі, впливаючи на загальний рівень цін, і цілком природно, що українські виробники будуть відпускати товар на внутрішньому ринку нашої країни за тією ж вартістю, що купують закордонні партнери.

Холодильник з продуктами. Фото: скріншот YouTube-відео
Холодильник з продуктами. Фото: скріншот YouTube-відео

Ціна на хлібобулочні вироби та будь-які продукти із зернових, зростатимуть на 1,5-2 відсотки щомісяця. Однак можливий і ще більший стрибок у вартості, в червні-липні цього року, коли стане відомо, чого очікувати від майбутнього врожаю. У тому випадку, якщо вартість зернових зміниться в більшу сторону, це спричинить наступний етап зростання цін на продукцію тваринництва - від м'яса, до молока і яєць.

До слова, раніше "Hyser" писав про те, що не всі громадяни України зможуть дожити до виходу на пенсію. Уряд в черговий раз підняв вимоги до страхового стажу.

Також раніше "Hyser" повідомляв про те, як будуть надходити з громадянами, які мають заборгованість по "комуналці".

А до цього "Hyser" розповідав про те, що для українських водіїв за порушення ПДР підготували нові штрафи з просто астрономічними сумами.