Українців попередили про те, що надалі пенсії будуть знижуватися

На сьогоднішній день українські пенсіонери отримують виплати в розмірі приблизно 28,7 відсотків від своєї зарплати, проте експерти припускають, що поступово ця цифра знизиться до 18 відсотків. Тобто якщо, наприклад, із зарплатою 10 тисяч гривень пенсія сьогоднi буде дорівнювати 2 870 гривням, то до 2055-го року розмір пенсії від такої зарплати складе всього лише 1,8 тисяч гривен. Про це повідомляє iнформаційний портал"Обозреватель".

Глава Міністерства соціальної політики України Марина Лазебна подібні похмурі перспективи пояснює тим, що при 11,2 мільйонах одержувачів пенсійних виплат внески виплачують всього 13,2 мільйона українських найманих робітників.

Деякі експерти заявляють про те, що зниження пенсії до 18 відсотків від заробітної плати — це ще оптимістичний прогноз. За словами прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля, якщо демографічна ситуація в країні не зміниться, то платити пенсії буде просто нічим. Вийде ситуація, в якій в країні багато пенсіонерів і мало працездатних, приблизно в співвідношенні 1 до 2. Для того, щоб хоч якось підтримувати пенсіонерів, потрібно буде підвищувати податки, на що негативно відреагують компанії. Таким чином, платити пенсії буде просто нічим.

Зазначимо, то такою ситуацією з пенсіями передувало відразу кілька несприятливих рішень. Наприклад, у 2017 році в уряді скоротили "вартість" кожного року стажу, через що пенсіонери отримують пенсію на 26% меншу, ніж потрібно. Ще в 2000-х роках були підвищені вимоги до стажу: в ньому припинили враховуватися роки навчання, періоди, коли співробітник "значився", але не отримував зарплату і т. д.

У 2016 році єдиний соціальний внесок із зарплати, який поповнює бюджет Пенсійного фонду України, знизили в два рази. Також грає роль те, що в країні погіршується демографічна ситуація, та й в цілому економічна обстановка не найкраща.

До цього інформаційний портал "Hyser" повідомляв, що українців попередили про те, що з 1 квітня в країні в черговий раз підвищиться пенсійний вік. Стало відомо, коли можна буде вийти на заслужений відпочинок.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що глава Міністерства соціальної політики розповіла про нововведення, згідно з яким пенсійні виплати в Україні можна буде передавати у спадок.

Також "Hyser" писав, що чиновники попередили українців про те, що одна з найпопулярніших медичних послуг — пологи — подорожчають на дві тисячі гривень, і пояснили, скільки вона тепер коштуватиме.