Українцям розповіли, як правильно харчуватися під час Великого посту

Щорічно напередодні Великодня віряни проходять Великий пост. Про те як правильно харчуватися перед Великоднем згідно з релігійними звичаями розповідає інформаційний портал "strana.ua".

У 2021 році початок Великого посту припадає на 15 березня і триватиме він до 1 травня. Варто відзначити, що даний пост найсуворіший і тривалий з усіх існуючих, тому кожна віруюча людина повинна розуміти всю серйозність.

Так, Великий піст передбачає відмову від цілого ряду продуктів: молока, яєць, м'яса. Ці два тижні допускається прийом в їжу хліба, сухофруктів, меду, свіжих фруктів і овочів. У перший і день посту і 30 Квітня (Страсна п'ятниця) віряни не їдять абсолютно нічого, оскільки ці дні вважаються найсуворішими.

У понеділок, середу і п'ятницю допускається вживання овочів, хліба і фруктів, але термічна обробка продуктів забороняється. Каші і запечені овочі можна їсти у вівторок і четвер, проте обов'язково без додавання масла. Додати рослинну олію в їжу дозволяється в суботу та неділю.

Рибу за весь час Великого посту можна вжити тільки два рази: 7 квітня на Благовіщення і 25 квітня, коли відзначається Вербна неділя. 24 квітня допускається вживання риб'ячої ікри.

Для того, щоб легше увійти в пісний період віряни перестають їсти м'ясо ще напередодні Великого посту: з 8 по 14 березня. Нижче наведено календар харчування Великого посту на 2021 рік, який складений за правилами монастирського статуту.

Календар харчування. Фото: Журнал " Фома"
Календар харчування. Фото: Журнал " Фома"

Зважилися дотримуватися Великого посту слід знати, що перша і остання тижні будуть найважчими. Відзначається, що за правилами в піст їдять раз в день, по суботах і неділях дозволяється їсти два рази. У ці дні не можна готувати їжу з використанням великої кількості спецій, солі або цукру. Забороняється випічка, фастфуд та інші страви. Під час посту їжу готують на пару, запікають, варять або їдять сирою. Крім того пост передбачає собою очищення не тільки тіла, але і душі. Тому на час Великого посту доведеться відмовитися не тільки від деякої їжі, але і від веселощів.

Раніше портал Hyser писав, що українцям розповіли скільки вихідних буде в березні.

Також портал Hyser повідомляв, що в Україні зростуть ціни на продукти.

Крім того портал Hyser писав, що у синоптики прогнозують холодну погоду на Великдень.