Українцям, які ще не встановили газові лічильники, дали час до січня 2023 року. Таким чином облгази повинні встигнути зібрати з громадян гроші на прилади обліку, а люди зможуть розібратися з обсягами свого споживання.

Як пише видання Obozrevatel, в більшості випадків лічильники дозволяють економити на рахунках за комуналку. Але, в деяких випадках, сума може стати більше, ніж була.

Так відомо, що українці без лічильників платять не за кількість, яку використовували, а за усередненою нормою.

Наприклад, сім'я з трьох осіб повинна платити, якщо є тільки газова плита за 9,6 кубометра 67 гривень. А якщо газова плита та водонагрівач – 31,47 кубометра (219,4 грн).

Якщо громадянину запропонували встановити лічильник, але він відмовився, то це можуть розцінити як порушення і перевести на граничні норми споживання. А вони в кілька разів вище (з розрахунку на трьох осіб):

- тільки газова плита - 29,4 кубометра (205,5 грн);

- газова плита та водонагрівач – 70,8 кубометра (494,8 грн).

Від чого залежить сума в платіжках:

- скільки людей прописано і скільки насправді проживає;

- як часто сім'я готує їжу і в яких обсягах;

- яка техніка використовується.

Важливо: у тариф на розподіл газу вже закладені кошти на встановлення лічильників. Але, лічильник можна встановити й самостійно, не чекаючи, поки це зробить постачальник комунальної послуги. Але ось тільки прилад обліку разом з установкою обійдеться приблизно від 4 до 7 тисяч гривень. Є лічильники ще дорожче.

Перед тим як вибрати лічильник варто порадитися з експертами, так як від пропускної здатності приладу обліку залежить і його вартість.

Установку лічильників газу контролює Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг. Кожен квартал на своєму офіційному порталі НКРЕКП буде публікувати інформацію про виконання суб'єктами господарювання, що розподіляють газ на відповідній території, обов'язків щодо встановлення газових лічильників.

Раніше "Нyser" писав про те, що в Україні контролювати якість блакитного палива неможливо.

Також наш портал повідомляв, глава "Нафтогазу" Андрій Коболєв розповів, як українців захистять від сезонних стрибків цін на газ.

Нагадуємо, експерти прогнозують зростання цін на газ з 1 квітня.