Українцям розповіли, кому підвищать пенсії на 11%

В Україні 1 березня 2021 року стартувала індексація пенсій. Виплати, як зазначили в уряді, піднімуться на 11%. Вже з 4 березня українцям почнуть виплачувати індексовані пенсії, проте багатьох підвищення на 11% не торкнеться. Про це інформує портал "Сегодня".

Відзначається, що на 11% підвищать не самі пенсійні виплати, а показник середньої зарплати, який застосовувався при індексації пенсій в минулому році, тоді він дорівнює 4888,83 гривні. Помноживши цей показник на 11% отримуємо 5426,60 гривні (входить у формулу розрахунку пенсії для кожного українця).

Індексація пенсій розраховується за такою формулою: пенсія = середня зарплата x трудовий (страховий) стаж x індивідуальний коефіцієнт заробітку.

Трудовий стаж вважається у відсотках, тобто 1% дорівнює 1 року, а індивідуальний коефіцієнт показує наскільки середня зарплата пенсіонера за роки його роботи була більше, менше або дорівнює середній заробітній платі в країні.

Зазначається, що підвищені на 11% виплати отримуватимуть лише деякі українці. Так, пенсії піднімуться в громадян, які відпрацювали необхідну кількість років (35 років для чоловіків і 30 для жінок) і отримував середню зарплату рівну середній зарплаті по країні. Також важливим нюансом є відсутність додаткових заслуг, якщо такі є, то підвищення на 11% не бачити. Відзначається, що пенсії піднімуться і У інших громадян, проте не суттєво, так як їм не проіндексують надбавки і доплати.

Варто відзначити, що в планах Міністерства соціальної політики ввести індексацію пенсій для всіх категорій пенсіонерів без винятків. Так, якщо необхідний законопроєкт буде прийнятий, то індексувати пенсії по-новому можуть вже з 2022 року.

Раніше портал Hyser повідомляв, що Пенсійний фонд зробив заяву щодо фінансування пенсій.

Також портал Hyser інформував, що у ПФУ розповіли, як дізнатися розмір майбутньої пенсії. Покрокова інструкція.

Крім того портал Hyser писав, що у ПФУ розповіли, кому не варто сподіватися на індексацію пенсій.