У поточному році багато українських автовласників зобов'язані заплатити транспортний податок. На оплату дають 60 днів з моменту отримання квитанції.

Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства опублікувало список моделей машин, за які потрібно буде заплатити у 2021 році.

Варто зазначити, що ставка податку не змінилася і становить у розрахунку на календарний рік 25 тисяч гривень за кожен легковий автомобіль, який є об'єктом оподаткування.

Податок потрібно заплатити українцям, які володіють такими авто:

  • вартість становить від 375 мінімальних заробітних плат (2,2 млн грн.);

  • вік не перевищує 5 років.

Важливо: податок поширюється не тільки на легкові авто, а й на інший вид транспорту, включаючи мотоцикл або мопед.

Потрібно заплатити за транспортний засіб протягом 60 днів, в іншому випадку сума буде рости. Якщо заплатити в перші 90 днів – плюс 10% до штрафу, після 90 днів – 20%.

Якщо не заплатити, автомобіль або інше майно можуть заарештувати (так звана податкова застава).

Фахівці попереджають, користуватися машиною можна і в заставі, але продати або подарувати її не вийде. Крім того, податківці мають право забрати авто, продати його, з отриманої суми отримати платіж, а здачу повернути вже колишньому власнику машини.

Але, варто відзначити, що така ситуація виникає вкрай рідко. Як правило, боржники після податкової застави відразу ж платять за рахунками.

Як раніше повідомила пресслужба Державної податкової служби, у січні-грудні 2020 року фізичними особами-платниками транспортного податку до місцевих бюджетів було сплачено 93,3 млн гривень.

Протягом 2020 року 843 особи купили 855 легкових автомобілів 2020 року випуску, середньоринкова вартість яких становить понад 1 771,1 тис.грн, у тому числі 151 транспортний засіб вартістю понад 3 млн грн.

Раніше "Нyser" писав про те, що власникам "євроблях" пропонують надати більше пільг при розмитненні.

Також наш портал повідомляв, українцям розповіли, кому доведеться заплатити податок у 25 тисяч.

Нагадуємо, у Державній податковій службі розповіли, коли платити податки не потрібно.