Мінімальний розмір аліментів пропонують збільшити

Народні депутати подали законопроєкт № 3881 до парламенту щодо підвищення мінімального розміру аліментів. Його підтримали 339 народних депутатів, документ поки пройшов тільки перше читання.

У записці до документа автори законопроєкту вказали на необхідність розширити список осіб, які зобов'язані платити аліменти неповнолітнім.

У список аліментників крім батьків пропонують включити та інших родичів. З них можуть стягнути гроші на утримання дитини лише в тому випадку, якщо рідні батьки не в змозі платити.

З 2017 року мінімальний розмір аліментів зріс з 30% до 50% від розміру прожиткового мінімуму, який встановлений на дитину.

У разі, якщо аліменти платять інші родичі, то з їх розмір виплати повинен становити 30% від прожиткового мінімуму.

У 2020 році мінімальний розмір аліментів на дитину, яких зобов'язали платити одного з батьків виріс з 929,50 до 1159 грн. Якщо аліменти за рішенням суду платять родичі дитини, цей розмір зріс з 557 до 695 грн.

Діти. Фото: скріншот YouTube-відео

У законопроєкті №3881 пропонується прописати, що розмір виплат повинен становити не менше 50% прожиткового мінімуму на дитину для його віку.

З 1 грудня 2020 року мінімальний прожитковий мінімум на дітей віком до 6 років підвищили до 1921 грн. Трохи більше платять на дітей від 6 до 18 років - 2395 грн.

Наступний перегляд розміру виплат запланований з 1 липня: на дітей до 6 років платять 2013 грн, від 6 до 18 років - 2510 грн.

Під кінець року в грудні вони ще раз зростуть до 2100 і 2618 грн відповідно.

Аліменти присуджуються в судовому порядку одному з батьків, враховується дохід людини і розмір допомоги, який він буде платити щомісяця аж до повноліття дитини.

Раніше портал Hyser повідомляв, що у Пенсійному фонді вже розпочали фінансування виплат пенсіонерам. У поточному місяці більшості українців, які перебувають на заслуженому відпочинку, проведуть індексацію виплат.

Також ми писали, що українцям нагадали про необхідність сплатити до бюджету податок на нерухомість. Стало відомо, кому доведеться заплатити за "зайві" квадратні метри.

Нагадуємо, що в уряді хочуть переглянути розмір прожиткового мінімуму. Чиновники пропонують зрівняти розмір встановленого і фактичного прожиткового мінімуму.