В уряді розповіли про індексацію пенсій

Вже з 1 березня в Україні стартує індексація пенсійних виплат. На офіційному порталі українського уряду з'явилася інформація про те, що очікувати пенсіонерам. Варто одразу зазначити, що індексація буде саме з 1 березня, тобто - не обов'язково в перший день весни.

Як розрахувати підвищення

Для цього враховують одразу кілька показників - і рівень інфляції в країні, і зростання середньої заробітної плати. В результаті, якщо взяти показник цього року, треба 5 (відсоток інфляції) додати до 17 (відсоток зростання середньої зарплатні) та поділити на два. Отримаємо - 11 відсотків. Приблизно на таку суму повинні зростати пенсії після індексації.

Зростатимуть такі пенсійні виплати:

  • за віком;
  • по інвалідності;
  • у зв'язку з втратою годувальника;
  • за вислугою років (медпрацівники і вчителі, чий страховий стаж становить не менше, ніж 30 років роботи за спеціальністю).

Відомо, що мінімальне збільшення - приблизно 100 гривень. Однак. за інформацією Пенсійного фонда України, більшість українських пенсіонерів отримають виплати в розмірі від 2 до 4 тисяч гривень в середньому. В таких випадках підвищення після інфлції буде приблизно 220-440 гривень.

Хто не отримає підвищення:

  • Громадяни, які вийшли на пенсію тільки на початку 2021 року;
  • Пенсіонери, які отримують максимально можливі виплати (це 17 тисяч 690 гривень);
  • Ті держслужбовці, в яких пенсії більше, ніж в випадку, якщо б вони отримували пенсії за віком;
  • Віськові пенсіонери, виплати в яких розраховуються за спеціальною формулою.

Нагадаємо, раніше портал Hyser писав про те, що в Пенсійному фонді України пояснили, в якому віці будуть виходити жінки на пенсію. Варто зазначити, що вимоги в результаті пенсійної реформи змінюються.

Також повідомлялося, що деяким пенсіонерам вже з 1 липня цього року обіцяли нові надбавки. Однак, як виявилося в результаті, надбавок доведеться чекати ще кілька місяців. З'явилися подробиці ситуації.

Крім того, міністр соціальної політики Марина Лазебна розповіла, скільки отримають в якості пенсії в майбутньому ті, хто заробляє приблизно середню заробітну плату по країні. Така сума може вас вразити.