В Україні можуть скоротитися пенсії в 1,5 рази

В уряді вже в 2021 році планують запустити пенсійну реформу, що в свою чергу дозволить ввести накопичувальну систему пенсія, яка існуватиме паралельно з діючими виплатами. Якщо ж накопичувальна пенсійна система не буде введена, то розмір пенсій в країні скоротитися в півтора раза. Таку заяву зробила голова Міністерства соціальної політики Марина Лазебна на Пенсійний форум.

Міністр зазначила, що такі показники дуже просто пояснюються: пенсії отримують 11,2 мільйона українців, а внески оплачують 13,2 мільйона працівників. Вона підкреслила, що багато українців працюють в "тіні" і не показують державі свої доходи, тому ПФУ не наповнюється коштами.

Голова Нацкомісії з цінних паперів та фондового ринку Тимур Хромаєв заявив, що вже до 2030 року українці отримуватимуть пенсії в 1,5 рази менше. За його словами це відбудеться через посилення демографічної кризи в Україні. Він зазначив, що в країні постійно зростає кількість пенсіонерів, а приріст чисельності населення дуже низький. Глава НКЦПФР зазначив, що розмір пенсійних виплат залежить від кількості працюючих українців із зарплат яких йдуть відрахування. Тому чим більше пенсіонерів, тим менше пенсія першого рівня.

До слова, якщо в Україні все-таки запрацює накопичувальна система пенсій, то українцям доведеться щомісяця відкладати на спеціальний рахунок 4% від заробітної плати. При цьому в уряді підкреслювали, що ця сума може бути і вище, якщо українець може дозволити собі відкладати більше, то він може це зробити. Після відходу на заслужений відпочинок українцям будуть виплатити дві пенсії: за солідарною системою і ті кошти, які відкладалися.

Раніше портал Hyser інформував, що не всі пенсіонери отримають доплати після індексації пенсій у березні.

Також портал Hyser повідомляв, що в Пенсійному фонді відзвітували про фінансування пенсій лютого.

Крім того, портал Hyser повідомляв, що в Україні пенсійний вік чоловіків і жінок стане однаковим.