Верховна Рада України підтримала прийняття законопроекту, який передбачає посилення покарань для водіїв, що сіли за кермо в стані наркотичного або алкогольного сп'яніння.

У вівторок, 16 лютого, під час пленарного засідання документ №2695 підтримали 325 парламентаріїв. Трансляція велася на офіційному YouTube-каналі ВР, передає Obozrevatel.

Таким чином за водіння в стані алкогольного сп'яніння передбачається штраф у розмірі 17 тисяч гривень. Також водія позбавляють прав на цілий рік.

За повторне порушення протягом року – 34 тисячі гривень з позбавленням прав на три роки.

А за третій раз - штраф 51 тисяча гривень. І прав позбавляють вже на 10 років, причому з конфіскацією транспортного засобу.

У разі, якщо водій, перебуваючи в алкогольному або наркотичному сп'янінні, став винуватцем ДТП, в результаті якого потерпілий отримав травми середньої тяжкості, можуть позбавити волі на строк до трьох років з позбавленням права керувати транспортними засобами на строк від трьох до п'яти років.

Якщо потерпілий отримав тяжке ушкодження-позбавлення волі на строк від 3 до 8 років (позбавлення прав від 5 до 8 років).

А в разі смерті потерпілого - тюремний термін від 5 до 10 років (позбавлення прав на строк від 5 до 10 років).

Якщо жертв ДТП декілька - позбавлення волі на строк від 7 до 12 років (позбавлення прав на строк від семи до десяти років).

Крім того, в законопроекті прописано, що порушник, якого поліція зловить п'яним за кермом вдруге за рік, може бути заарештований на місці.

Відзначимо, що штрафи за нетверезе водіння будуть застосовуватися не тільки до водіїв авто, але і до тих, хто керує річковими, морськими або маломірними суднами.

Також тепер не буде норми, що передбачає накопичення штрафних балів. Орім цього, новим законом скасували умовний термін і можливість взяти людину на поруки.

В законопроекті №2695 вимагається, щоб суд був позбавлений можливості звільняти від відповідальності тих порушників, які попалися вперше і розкаялися.

Раніше "Нyser" писав про те, що в Україні значно підвищують суми штрафних санкцій для пішоходів.

Також наш портал повідомляв, суд заборонив вимагати документи у водія без доказів його провини.

Нагадуємо, у МВС поки вирішили не штрафувати автомобілі, які не мають української реєстрації.