Щоразу, коли з’являються повідомлення про ДТП за участі водіїв похилого віку, у суспільстві починається дискусія про те, наскільки безпечні водії, яким за 60, 70, 80 або 90 років. Ще б пак, в суспільстві багато прихильників думки, що водіїв-пенсіонерів треба позбавляти водійського посвідчення. На днях дане питання знову стало актуальним.

Так, наприклад мав місце гучний випадок в Гамбурзі, коли 76-річний чоловік був роздратований тим, що пожежники не давали йому проїхати в гараж. За даними поліції, дідусь спочатку наїхав на двох пожежних, а коли в нього забрали ключ від машини, він дістав з багажника гумовий кийок і намагався влаштувати бійку.

А от в Кельні 86-річна жінка намагалася виїхати на своїй машині з парковки, але переплутавши педаль газу і гальма, вона врізалась у автомобіль, що стояв ззаду.

Не дивно, що у Європі вирішили посилити контроль за "віковими" водіями - йдеться про людей, старших за 65 років. Так, уже у січні 2024 року там набудуть чинності нові норми.

Крім того, деякі країни ЄС, зокрема, Чехія і Польща, хочуть посилити контроль над транспортними засобами, що належать біженцям з України.

Як пише uamedia.eu, зокрема, водіям старше 65 років для продовження дії водійських прав доведеться проходити психологічне обстеження.

Так, психологічні тести мають на меті виявити можливі проблеми з концентрацією та оцінити загальний психічний стан літніх водіїв. У разі негативного результату продовжити права керування транспортним засобом буде неможливо.

Мета нововведень - підвищення безпеки дорожнього руху.

Це - частина діяльності Європейського Союзу в рамках проекту "Vision Zero", метою якого є зменшення кількості ДТП і, як наслідок, зменшення смертельних випадків.

У подальшому не виключено запровадження курсів підвищення кваліфікації для водіїв старших за 70 років. В Єврокомісії також не виключають видачу літнім водіям документа на менший термін - наприклад, на 5 років. Деякі експерти пропонують для людей старше 75 років також призначати огляди щороку. Водії у віці від 65 до 75 років будуть змушені проходити огляд кожні два роки.

Читайте також:

Її називають "Даною": в Україні продають дуже рідкісний ЗАЗ "Таврія". Просять лише тисячу доларів. Фото

Його називали "Чорний спокусник": як виглядав унікальний Москвич зі знімним дахом

Ховали 20 років на дні річки: дайвери виявили культовий суперкар, який вважався у викраденні. Фото